Kediler salatalıklardan neden korkarlar?

Elbette internet üzerinde kedi ve salatalıkların komik videolarını görmüşsünüzdür. Bu videolar genellikle sahibin kedinin yanına sessizce bir salatalık yerleştirmesiyle çekilir ve kedinin verdiği şiddetli tepkiler kaydedilir: tavana sıçrama, kaçma veya korkuyla geri çekilme gibi.

Bu tarz videolar uzun süredir özellikle popüler hale geldi. İnsanlar genellikle bu videoları izledikten sonra kendilerine tek bir soru sorarlar: Salatalık neden kedileri bu kadar korkutuyor?

Modern hayvan davranış bilimcilerinin görüşlerini inceledik ve artık bu konudaki tüm yanlış inançları ortadan kaldırmaya hazırız.

KEDİLER SALATALIKTA NE GÖRÜR?

Bazı insanlar, kedilerin salatalığı farklı algıladığına inanıyorlar ve onu bir yılan gibi görüyorlar. Bu da kedilerin korkmasına ve kaçmasına neden oluyor. Ancak zoopsikologlar bu teorinin doğru olmadığına inanıyorlar. Kediler doğal olarak yılanları avlar ve onları yer, bu yüzden onlara karşı doğuştan bir korkuları yok. Bu tür bilgiler evcil kedilere aktarılırken, salatalık gibi nesnelerin onları korkutmasına neden olmaz. Bu yüzden bu teoriyi unutmak daha iyi olabilir.

Çoğu hayvan psikoloğuna göre, kedilerin salatalıktan korkma nedeni basit bir korkudur. Kedinin çevresi ve ortamı tanıdık ve güvenlidir, kendisi de alışık olduğu rutin davranışlarını sergiler. Aniden ortaya çıkan tanıdık olmayan bir nesne kafasını karıştırır.

Sonuç olarak, kedinin mırıldanması korku belirtisi olabilir ve bunun sebebi genellikle salatalık değil, beklenmedik sürprizlerin basit etkisidir. Yani, kedinin tepkisi nesnenin kendisine değil, ani bir değişikliğe karşıdır. Dolayısıyla, kedinin üzerine salatalık yerine başka bir nesne de koyabilirsiniz ve kedinin benzer bir tepki göstereceği neredeyse kesindir.

Ancak, bu tür deneylerin kedinin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği unutulmamalıdır. Uzmanlar, özellikle duygusal olarak hassas olan genç veya yetişkin kedilerin bu tür deneylerden zarar görebileceğini belirtmektedirler. Bu nedenle, kedinizle bu tarz denemeler yapmaktan kaçınmak daha iyidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Dondurulmuş sarımsak taze halinden bile daha sağlıklı!
Bu yöntemi deneyin: MHRS'den en kolay randevu alma yöntemi!
Yıldız Tilbe'nin Vasiyeti! Hayranları Üzülecek!
Bir fincan ceviz meme ve prostat kanserine karşı koruyor!
21 Mayıs 2024 Günlük burç yorumları