Kekemelikle İlgili Bilinmesi Gereken 5 Önemli Gerçek!

Kekemelik, bireylerin iletişim becerilerini olumsuz etkileyen bir akıcılık bozukluğudur. Uzmanlar, bu durumun nedenleri ve toplumsal yanlış anlamalar üzerine bilgilendiriyor.

Kekemelik, bireylerin iletişim becerilerini olumsuz yönde etkileyebilen ve sosyal etkileşimlerde zorlayıcı deneyimlere sebep olabilen bir akıcılık bozukluğudur. Dil ve Konuşma Terapisti Yaren Çomak, "Konuşma sırasında tekrarlar, bloklar ve uzatmalarla kendini gösteren kekemelik, bireylerin kendilerini ifade etme biçimlerinde akıcısızlıklara yol açabilir" dedi.

KEKEMELİĞİN NEDENLERİ VE ARAŞTIRMALAR

Kekemeliğin kesin nedenleri üzerine yapılan araştırmalar hala devam etmekte. Genel ve çevresel faktörlerin bu bozukluktaki rolü öne sürülüyor. Çomak, "Kekemelik, genetik bir yatkınlık ile başlayabilir, ama çevresel etmenleri de göz ardı etmemek gerekir. Çocukların üzülmesi veya korkması, kekemelik geliştirdiği anlamına gelmez. Genel yatkınlıkların yanında, duygusal durumlar tetikleyici bir mekanizma olabilir" açıklamasında bulundu. Önemli olan, kekemeliğin duygusal durumlarla doğrudan ilişkili olmadığıdır. Ancak stres ve kaygı gibi durumlar, mevcut durumu tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir.

KEKEMELİK: HASTALIK DEĞİL, AKICILIK BOZUKLUĞU

Kekemelik, bir hastalık değil, bir akıcılık bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bu nedenle, kekemeliği olan bireylerin değerlendirilmesi ve terapi sürecinin alanında uzman dil ve konuşma terapistleri tarafından yürütülmesi büyük önem taşıyor. Yaren Çomak, terapi sürecinin bireylerin iletişim becerilerini güçlendirmeyi, kendine güvenlerini artırmayı ve sosyal yaşamda daha etkin bir şekilde yer alabilmelerini sağlamayı amaçladığını belirtti.

TOPLUMDA YANLIŞ ANLAMALAR VE DESTEKLEME YÖNTEMLERİ

Kekemelikle ilgili toplumda var olan yaygın yanlış anlamalar, bu bireylerin sosyal hayata daha fazla zorlanmasına neden olabiliyor. Kekemelik, zeka ile ilişkili değildir, bulaşıcı değildir ve taklit edilerek öğrenilmez. Terapist Yaren Çomak, kekemeliğe sahip bireylere destek verirken "sakin ol", "nefes al" veya "heyecanlanma" gibi ifadeler yerine, onları dikkatlice dinlemenin, göz temasını sürdürmenin ve cümlelerini tamamlamamanın daha etkili bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

PROFESYONEL DESTEK ALMANIN ÖNEMİ

Yaren Çomak, kekemelikle ilgili değerlendirme ve terapi hizmetleri almak isteyen kişilerin bir dil ve konuşma terapistine başvurmalarını öneriyor. "Profesyonel ve doğru kişiden hizmet almak, bu süreçte önemli bir adımdır. Unutulmamalıdır ki yalnız değilsiniz" dedi.

TOPLUMSAL BİLİNÇLENME ÖNERİSİ

Son olarak Yaren Çomak, "Kekemelik konusunda toplumsal bilinci artırmak için herkesin üzerine düşen görevler vardır. Eğitim kurumları, iş yerleri ve sosyal çevreler, kekemelikle ilgili bilinçlenmeyi teşvik eden programlar düzenleyerek kekemeliğe sahip bireylerin daha destekleyici ve refah düzeyini artırıcı bir ortamda yaşamalarını sağlayabilir" diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.