Erzincan'ın Kemah ilçesindeki 3 bin yıllık geleneklerle üretilen "Kemah tuzu," bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle üretiminde artış yaşadı. Evliya Çelebi'nin övgüyle bahsettiği bu tuz, lezzeti ve gıdaların raf ömrünü uzatma özelliğiyle hem Türkiye'de hem de yurt dışında büyük talep görüyor.
Erzincan'ın Kemah ilçesindeki tuz üretimi, 3 bin yıllık geleneklerle devam ediyor. Evliya Çelebi'nin övgüyle bahsettiği "Kemah tuzu", bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle üretimde artış yaşandı.
İşçiler, sıcak hava altında büyük bir zahmetle tuz üretirken, tuz adeta "su ekip tuz biçerek" elde ediliyor. Bu özel tuz, başta çevre iller olmak üzere İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve yurt dışında satışa sunuluyor. Kemah tuzu, lezzeti ve gıdaların raf ömrünü uzatmasıyla biliniyor.
Kemah tuzu, Erzincan tulum peyniri gibi pek çok ürün için tercih ediliyor. İşletme sahibi Metin Tanrıkulu, bu geleneksel üretimin 3 bin yıldır devam ettiğini ve tarihi boyunca Urartular, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanıldığını belirtti. Cumhuriyet döneminde de devlet tarafından işletilen bu tesis, Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" eserinde geniş bir şekilde övgüyle bahsettiği bir yer.
Kemah tuzu, doğal oluşumu sayesinde Erzincan tulum peyniri üreticileri ve diğer birçok sektör tarafından tercih ediliyor. Tanrıkulu, tuzun kimyasal ve ağır metal barındırmadığını vurgulayarak, üretimin yılda 1.000 ila 2.000 ton arasında değiştiğini söyledi. Ayrıca, bu tuz sadece Türkiye'den değil, Almanya ve İtalya gibi ülkelerden de büyük talep görüyor.
Tesiste çalışan Veli Toprak ise sıcak hava koşullarında tuz havuzlarında çalışmanın zorluğuna dikkat çekti. İşçiler, 40 derece sıcaklık altında çalışırken, tuzu göllere alıp bilek gücüyle çıkarıyorlar. Toprak, "Zor oluyor ama bu bizim ekmek paramız. Güneşten şapkalarla korunmaya çalışıyoruz," dedi.