KHK Mağdurlarına Tazminat Hakkı Geldi! AYM'nin Kararı Büyük Ses Getirdi!

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınıp, başka bir KHK ile göreve iade edilenlerin tazminat hakkına ilişkin yeni bir karar alındı. Anayasa Mahkemesi, göreve iade edilen KHK'lıların tazminat talebinde bulunamayacağını öngören hükmü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden çıkarılıp başka bir KHK ile görevlerine iade edilen kamu görevlileri için önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, KHK’lıların tazminat talebinde bulunmalarını engelleyen hükmü oy birliğiyle iptal etti. Bu karar, OHAL döneminde hukuka aykırı bir şekilde görevlerinden uzaklaştırılan kişilerin tazminat hakkı için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

DANIŞTAY’IN BAŞVURUSU ÜZERİNE GELİŞTİ


AYM’nin Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Danıştay 5. Dairesi, 7098 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için başvuruda bulundu. Danıştay, itirazında OHAL KHK'sı ile kamu görevinden çıkarılıp başka bir KHK ile görevine iade edilen kişilerin, tazminat taleplerinde bulunmalarının engellenmesini Anayasa'ya aykırı bulduğunu belirtti.

ANAYASA'YA AYKIRILIK VURGUSU


Danıştay’ın başvurusunda, hukuka aykırı olarak görevden alınan kamu görevlilerinin tekrar göreve iade edilmesinin, aslında alınan tedbirlerin yanlış olduğunu gösterdiği ifade edildi. Bu kişiler için tazminat talep etme hakkının ortadan kaldırılmasının Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı olduğu vurgulandı. Başvuruya göre, kişilerin hukuki süreçle maddi ve manevi zararlarının giderilme imkanı engellenmemeliydi.

AYM OY BİRLİĞİYLE KARAR VERDİ


Başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme, Danıştay’ın başvurusunu haklı bularak söz konusu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu ve iptaline oy birliğiyle karar verdi. AYM, kararında daha önce benzer bir düzenlemenin de 2022 yılında iptal edildiğini hatırlattı ve bu kararın mevcut durumla paralel olduğunu belirtti.

DEVLETİN SORUMLULUĞU HATIRLATILDI


Kararın gerekçesinde, devletin kişilerin maddi ve manevi varlıklarına yönelik müdahalelere karşı etkili bir giderim mekanizması sağlama yükümlülüğü olduğu ifade edildi. Bu yükümlülüğe aykırı bir şekilde tazminat taleplerinin reddedilmesinin, hukuki açıdan kabul edilemez olduğu vurgulandı.

ÖNEMLİ BİR ADIM


Bu iptal kararı, OHAL döneminde KHK ile görevlerinden uzaklaştırılan ve sonrasında iade edilen kamu görevlileri için tazminat talep edebilme hakkının önünü açmış oldu. Bu durum, birçok mağdur kamu görevlisinin hak arama sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.