Kılıçdaroğlu: Demokrasi mi, tek adam mı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İnegöl'de STK temsilcileriyle buluştu ve referandum sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. "Yeni Anayasa ile çift başlılık olur. Yeni model geçerse il başkanı da Cumhurbaşkanını...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İnegöl'de STK temsilcileriyle buluştu ve referandum sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

"Yeni Anayasa ile çift başlılık olur. Yeni model geçerse il başkanı da Cumhurbaşkanını temsil edecek" diyen Kılıçdaroğlu, "Yapılan değişikliğin nasıl sonuçlar doğurduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor" dedi. 

Yeni anayasadaki Meclis'i fesih yetkisiyle ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, "Diyorlar ki böyle bir şey yok. Ama var. Bugünkü Anayasa'da da var. Yeni sistemde başkan hiçbir gerekçe göstermeden üçüncü yılın sonunda Meclis'i feshedebilir" diyerek Mustafa Kemal Atatürk'ten örnek verdi.

"1924 yılında Atatürk de olsa Meclis'i fesip yetkisi verilmedi" diyen Kılıçdaroğlu, "Fesih yetkisi ile üçüncü kez seçilme ihtimali gelecek. Asıl amaç bu" dedi.

"Milletin aklı ile alay etmek doğru mu?" diye soran CHP lideri, "Kanun yapma yetkisinin bir kısmı Meclis'in elinden alınıyor. Bir başkan çıkar kararname ile muhtarlıkları kapatabilir. Bu yetkiyi verceksiniz. Bu yetkiyi verelim derseniz gidip evet oyu kullanırsınız. Benim hakkımı niye bir kişi kalksın elimden alsın da diyebilirsniz... Demokrasiden yana mı tavır alacağız tek adam rejiminden mi yana tavır alacağız? Tercih sizin" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da bile başkanın seçimle gelen iki yardımcısı olduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizde sadece başkan seçimle geliyor, yardımcıların sayısı bile belli değil. Niye belli değil, niye bir kişinin keyfine bırakılıyor? Başkan seçildiği partinin bütün il başkanlarını başkan yardımcısı olarak tayin edebilir. Hiçbir engel yok. Devletin yapısını ve işleyişini Meclis belirler. Şimdi ise bir kişi belirleyecek diyorlar. Bir kişiye bu kadar yetki verilir mi?" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ali Yerlikaya, 1 Mayıs sonrası yapılan ev baskınlarının görüntülerini paylaştı
New York’ta Rıza Sarraf ve Halkbank aleyhine açılan tazminat davası beklemeye alındı
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci, Turkcell’in yönetimine girdi: Maaşı 150 bin TL
Münevver Karabulut'un babası, Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğraflarını inandırıcı bulmadı