Kılıçdaroğlu’ndan Kurtulmuş’a: Hangi yabancı güç konuşlanacak?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu hafta Meclis’te görüşülmesi beklenen Irak-Suriye tezkeresine ilişkin konuştu. 1 Mart tezkeresini anımsatan CHP lideri Kılıçdaroğlu, AKP’lileri sorumluluğa çağırdı.

Cumhuriyet’e konuşan CHP lideri, tezkeredeki yabancı asker bulundurma mevzusunun terörle mücadeleden ayrı tutulması gerektiğini söyledi.

“Yabancı askerin; sayısı, çerçevesi, amacı, hedefi ne olacak?”

1 Mart tezkeresini örnek gösteren Kılıçdaroğlu, o dönem AKP’li milletvekillerinin de tezkereye “Hayır” oyu verdiğini anımsatarak, “Orada 65 bin Amerikan askerinin Türkiye’de hangi amaçla duracağını, hangi operasyonları yöneteceği yönünde kuşkular hâkim olmuş ve sonuç alınmıştı. Şimdi de bizim kaygımız şu: Yabancı askerin; sayısı, çerçevesi, amacı, hedefi ne olacak? Hükümet bu konuya bir açıklık getirmiyor. Ben bu mevzuda ısrarcıyım” dedi.

“Numan Kurtulmuş’tan yanıt alamadım”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la yaptığı görüşmede de bu konuyu gündeme getirdiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, “Kurtulmuş’a aynı soruları yönelttim. Gelecek yabancı askerlerin hangi ülkeden olduğunu, amaçlarının ne olduğunu sordum. Yanıt alamadım. AK Partilileri de sorumluluğa çağırıyorum. İktidarı bu mevzuda samimi olmaya, Türkiye’ye bilgi vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

CHP lideri, 10 Ekim’de gerçekleştirdiği grup toplantısı konuşmasında Suriye'ye yönelik tezkeredeki, "Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması" maddesine dikkati çekerek MHP lideri Bahçeli’ye seslenmiş; “MHP olarak bu tezkereye 'evet' diyeceğini söylüyorsun, yabancı asker postallarının TC topraklarını çiğnemesine 'evet' diyor musun demiyor musun?” diye sormuştu. CHP lideri, tezkereye hayır oyu vereceklerine işaret etmişti.

Ardından 11 Ekim’de TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama yılı nedeniyle hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Kılıçdaroğlu ile makamında görüşme gerçekleştirmişti.

Politika Haberleri

Devlet, ticarethane değildir
Öğretmenlere yönelik fiillerde cezalar yarı oranında artırılacak
"Daha kaç kişiyi öldürmesi gerekiyor?"
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Kazakistan'da buluştu
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın BAE Ziyareti: İş Birliğinde Yeni Adımlar