Araştırmanın Kapsamı ve Amacı
Sydney Üniversitesi Charles Perkins Merkezi'ndeki bilim insanları, Birleşik Krallık Biyobankası'ndan 40 yaş üstü ve obez 29 bin 836 kişiye ait sağlık verilerini 8 yıla yakın süre süresince takip etti. Araştırmanın amacı, fiziksel aktivitenin zamanlamasının sağlık üzerindeki etkisini incelemektir.
Araştırma Sonuçları ve Bulguları
8 yılda katılımcılardan 1425'i ölürken 3980'inde kalp ve damar hastalığı rahatsızlığı, 2162'sinde de mikrovasküler fonksiyon bozukluğu görüldü. Ayrıca veri tabanındaki 2995 kişiye de tip 2 diyabet tanısı konmuştu. Sonuçlara göre orta ya da şiddetli fiziksel aktiviteleri akşam altı ile gece yarısı arasında yapanlarda erken ölüm ya da kalp ve damar hastalıklarından ölüm riski daha azdı.
Fiziksel Aktivitenin Zamanlaması ve Sağlık Üzerindeki Etkisi
10haber'de yer alan habere göre, spora yeni başlayanlar için hele de fazla kiloluysalar 10 dakikanın üstünde egzersiz yapmak için epey bir kararlılık gerekir. Çalışma akşam saatlerinde 3 dakika bile egzersiz yapılsa günlük fiziksel aktiviteden daha fazla yarar gördüğünüzü gösteriyor.
Önemli Noktalar ve Tavsiyeler
Yani yeni başlayanlar, ailesi, "Sadece 3 dakika mı dayanabildin" diye dalga geçenler motivasyonunuz kırılmasın. Bu arada daha önceki emekler 3 dakikalık egzersizlerin şekeri kontrol altına alma ve kalp hastalıkları riskini azaltma mevzusunda pozitif bir etki yaratacağını göstermişti.
Şeker Hastaları ve Egzersiz
Bu arada çalışmada yapılan fiziksel aktiviteler arasında bir ayrım yapılmamış. Araştırmanın başyazarı Dr. Matthew Ahmadi, akşam yapılan egzersizin tip 2 diyabete karşı en koruyucu egzersiz olduğunu da not düşüyor.
Sonuç ve Yayın
Bilimsel çalışma, Diabetes Care dergisinde yayımlandı. Araştırma, fiziksel aktivitenin zamanlamasının sağlık üzerindeki etkilerini ortaya koyması bakımından önemli bir katkı sağlamaktadır.