Kilo vermekte zorlanıyorsanız, belki de genleriniz suçlu!

Essex Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kilo vermede genlerin önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. 14 zayıflatan genin kombinasyonu ile kilolarında gözle görülür kayıp yaşayan bireylerin, diğerlerine göre daha başarılı olduğu belirlendi.

Essex Üniversitesi'nden uzmanlar, kilo vermenin sırlarını çözmek için gerçekleştirdikleri araştırmada, 14 "zayıflatan genin" kombinasyonunun önemli bir rol oynayabileceğini keşfetti. Araştırmaya göre, bu genlere sahip bireyler, haftada üç kez yarım saat koşarak, diğerlerine kıyasla iki kat daha fazla kilo verebiliyorlar.

ARAŞTIRMA DETAYLARI

Daily Mail’de yer alan habere göre, araştırma, yaşları 20 ile 40 arasında değişen 38 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılara, normal rejimlerine ve yaşam tarzlarına devam etmeleri, başka bir egzersiz yapmamaları talimatı verildi. Çalışma öncesi ve sonrası kiloları ölçüldü. Sonuçlar, daha fazla genetik belirtece sahip olan katılımcıların, sekiz haftada daha fazla kilo kaybettiğini ortaya koydu.

KİLO KAYBINDA ÖNEMLİ BİR GEN: PPARGC1A

En fazla genetik belirtece sahip olan kişiler, çalışma süresince 5 kg'a kadar kilo verirken, genlere sahip olmayanlar ortalama 2 kg kaybetti. Araştırmada belirlenen en önemli genlerden biri ise PPARGC1A. Bu gen, metabolizmayı düzenleyen PGC-1-a adlı bir proteini kodluyor. Uzmanlar, bu genin katılımcılar arasındaki en fazla kilo kaybından sorumlu olduğunu ve toplam kilo kaybının üçte ikisini oluşturduğunu belirtti.

YAŞAM TARZI VE DİYETİN ÖNEMİ

Araştırmayı yöneten Dr. Henry Chung, genlerin kilo kaybında önemli bir rol oynadığını ancak yaşam tarzı ve diyetin hâlâ kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Chung, "Bu çalışma, bazı genlerin kilo kaybında önemli rol oynadığını gösterse de egzersiz ve yaşam tarzı değişimleri olmadan bu genler potansiyellerini gösteremez," dedi.

GELİŞMELERİN GELECEĞE ETKİSİ

Dr. Chung, bu bulguların hükümetler, şirketler ve bireyler için daha etkili sağlık müdahaleleri geliştirilmesine yardımcı olabileceğini umuyor. Araştırmalar, bazı insanların kilo vermekte daha başarılı olurken, bazılarının bu süreçte zorluk yaşadığını gösteriyor. Bu farklılıkların sebebinin genlerle ilgili olabileceği düşünülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.