Kiracı hakları: Depozito ve geri iadesi

Depozito kiralanan iş yeri veya konutta oluşabilecek maddi zararı temin etmek amacı ile verilen bir ücrettir. Bu ücret konutun kiralanmasından önce ev sahibine ödenir. Belli durumlar da depozitonun geri ödenmesi mümkün değildir. Kiracı hakları depozito geri iadesi en önemli konulardan...

Kiracı bulunduğu konuta maddi açıdan bir zarar vermez ise çıkış sırasında bu depozitoyu geri alabilir. Depozitonun geri iade edilmemesi durumunda ise kiracı gerekli mercilere başvurarak depozitonun çok üstünde bir rakamı ev sahibinden alabilir. Ancak depozitonun geri iadesi bazı şartları karşılandıktan sonra kiracıya ödenir.

DEPOZİTO İADE ŞARTLARI NELERDİR?

Kiracı Hakları kapsamında depozitonun geri iadesi için bazı koşulları yerine getirmek gerekir. Bu koşullar yardımıyla kiracı depozitoyu alarak evden ayrılabilir.

Kiracı haklarında depozitonun iade şartları şu şekilde sıralanabilir.
Kira sözleşmesi sırasında belirlenen tüm koşullara tam olarak uyulmuş olmalıdır.
Kiracı uzun süreli bir oturum gerçekleştirmiş ve bu oturum sırasında doğal yollarla oluşan boya yırtığı gibi durumlardan kiracı sorumlu değildir.
Kiracının kendisi tarafınca yapılan kırık gibi maddi zarar durumlarını ev sahibine bildirmesi ve bu zararları miktarını depozitodan düşmelidir.
Evden çıkılmadan gerekli incelemeler yapılarak anahtar teslimi yapılmalıdır.
Kiralanan daire içinde herhangi bir abonelik veya aidat borcu bulunmaz ise depozito kiracıya aynı şekilde iade edilmelidir.

Depozito eğer bankaya ödenmiş ise ve herhangi bir icra durumu yok ise bankaya yazılan bir bildirim sonrası 3 ay içinde depozito kiracıya ödenir.

DEPOZİTONUN GERİ İADESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Kira sözleşmesinin başlangıç tarihinde verilen depozito bitiş tarihine kadar ev sahibine verilir. Konuttan ayrılma durumunda ise kiracı bu ücreti talep edebilir.
Eğer depozito alımı için gerekli tüm şartları karşılar ise hemen ev sahibine bildirim yaparak depozitoyu ilerleyen 3 ay içinde alabilir. Ev sahibi kiracı tüm şartları karşılamasına rağmen depozitoyu geri ödemez ise kiracının konuttan ayrılma tarihinden itibaren 3 aylık bir şikayet süreci başlar. Kiracı şikayet eder ise dava sürecine göre geri ödeme süresi değişkenlik gösterebilir.

KİRACI HANGİ SEBEPLERDEN DEPOZİTOYU GERİ ALAMAZ?

Kiracı pek çok sebep ile depozitoyu geri alabilse de bazı katı sebeplerden dolayı dava durumunda bile depozitoyu geri alamayabilir. Kiracı eğer şu davranışları yapar ise depozitoyu geri alamaz.

Ev sahibinin bilgisi olmadan konutta delik açmak gibi maddi zarar verecek eylemlerde bulundurma
Ev eşyalı olarak verilmiş ve eşyalara maddi zarar verilirse
Konutta bulunan dolap gibi eşyalara zarar vermiş veya ev sahibinin izni olmadan değiştirmiş ise
Bu durumlarda kiracı depozitoyu talep edemez.

DEPOZİTO İADE EDİLMEZ İSE NELER YAPILABİLİR?

Eğer hiçbir olumsuz durum olmamasına rağmen ev sahibi kirayı ödemeyi kabul etmez ise kiracı 3 ay beklemelidir. Geçen 3 ayın sonunda halen bir ödeme yapılmamış ise Kira hakları gerekçesi ile polise başvurup dava açma yoluna gidebilir.

Eğer dava açılmasına ve sonuç çıkmasına rağmen ev sahibi ödeme yapmaz ise ev sahibine icra yolu ile bildirim gider. İcra yolu ile alınan mallar depozito ücreti kadar kiracıya iade edilir. Depozito ücreti kiradan ayrı verilen bu ücret kiraya dahil edilip ödenemez.

Depozito evden çıkış zamanına kadar ev sahibinde kalıp sonrasında kiracıya belli koşullar ile ödenir. Eğer alınan depozito kiracının verdiği zararı karşılamaz ise ev sahibi kiracıya dava edebilir. Zararı olan ev sahibi içinde aynı şekilde dava açma hakkı bulunur. Dava sonucunda ise kiracıdan maddi zararın tamamını temin edebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Sümüklü böcekleri uzaklaştıran doğal yöntem!
Turşunun dibine bir dilim ekleyerek kütür kütür kalmasını sağlayabiliyorsunuz
Yaşlılık belirtileri kırışıklıklardan kurtulma yöntemleri!
Uzman sıraladı: Sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır?
Limonların suyunu çekmemesi için saklama tüyosu!