Şatıroğlu'nun yaptığı açıklamaya göre, kiracılar için maddi yük artacak ve kiraların yükselmesi bekleniyor. İşte detaylar...
Haberde, Türkiye'de kiracıların yaşadığı zorluklara ve mali yüklerine değiniliyor. Satıroğlu, konut piyasasında yaşanan gelişmelerin ve ekonomik faktörlerin kiraları etkileyeceğini ifade ediyor. Ayrıca, kira bedellerinde artış beklendiğini ve bu durumun kiracılar için olumsuz bir etki yaratacağını belirtiyor.
Konut piyasası ve kira fiyatları gündemde yer almaya devam ediyor. İstanbul'daki konut meselesini ele alan analist Tunç Şatıroğlu 'Ev sahibi için büyük gelir kaybı' diyerek İstanbul'da konut meselesinin nasıl çözüleceğini ele alırken, "İstanbul'u betona boğacaksınız ya da..." diyerek alternatifi anlattı. "Neticede yaşanmaz bir yer haline getireceksiniz" diyen Şatıroğlu'nun o paylaşımı dikkat çekti.
"Birçok kiracı bu fiyatların çok altında kira ödüyor"
"TCMB verilerine göre İstanbul'da 100 m2 ortalama konutun fiyatı 3.373.110 TL Amorti süresi 20 yıl olsa kirası (özellikle fazla yazdım) yıllık 168.656 TL yani aylık 14.055 TL olmalı İstanbul'da 14 bin TL kira size fahiş geliyorsa demek ki alım gücünüz düşmüş, fakirleşmişsiniz.
Geçtiğimiz iki yılda konut fiyatlarında anormal bir artış olduğu için amorti süresinin 20 yıl ve üzerine çıkmış olması normal. Kira artışı her zaman daha geriden gelir. Zaman için bu oranın tekrar 17'ye gerilemesini beklerim. Yani bugünkü fiyatlarla yaklaşık 16.500 TL
Birçok kiracının bu fiyatların çok altında kira ödüyor olması ev sahibi için büyük gelir kaybı yaratıyor. O yüzden de ev sahipleri "nasıl olsa yasa yüzünden bir daha gerçekleşen enflasyon kadar zam yapamam" mantığıyla hareket ederek yeni kiracıya en yüksekten kiralamaya çalışır.
Göçmenler fiyatı arttırıyor
Eğer konut fiyatlarındaki artış enflasyon kadar veya daha altında olursa zaman içinde kiralar tekrar 17 oranını yakalar. Ancak ucuz konut kredileriyle konut fiyatlarının artışı desteklenirse kira artışı 17 oranını kolay kolay yakalayamaz.
Avrupa'ya gitmek için Türkiye'den geçmek isteyen göçmenleri engelleyip, ülkelerin de göndermezseniz kiralık konut talebini düşürmek için elinizde fazla imkan kalmıyor. Bu durumda konut arzını arttırmanız lazım.
Ancak burada da şöyle bir sorun var. İstanbul'da yaklaşık 4,5 milyon daire bulunuyor. Şimdi bunu yüzde 20 arttıralım dediğinizde 900 bin daire yapmanız lazım. Nereye yapacaksınız? İmara açık olmayan yeşil alanları ve sokak aralarında kalan yerleri değerlendirmeniz gerekiyor.
Yani İstanbul'u betona boğacaksınız. Alternatif olarak kentsel dönüşüm yaparken Fikirtepe gibi çok yüksek binanlar yaparak düşey çözüm üreteceksiniz.
Neticede yaşanmaz bir yer haline getireceksiniz. Ama düşük faizli kredilerle konut fiyatı artışı enflasyonun üzerinde olmaya devam ederse kira artışı da hızlanacağı için bir süre sonra İstanbul gelen göçmenlere rağmen göç vermeye başlar. Bir yerde dengelenir."