Kirayı düşük gösteren ev sahibi ve kiracılar yandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir Vergisi Genel Tebliği ile kira tahsilatlarını bankalar veya PTT aracılığıyla yapmayı zorunlu kıldı. Düzenlemeye uymayanlara kira bedelinin yüzde 10'u oranında ceza uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu tebliğle, mükellefler ile yükümlü olmayanların gerçekleştirdiği muameleler için tahsilat ve ödemelerin banka, diğer finansal kuruluşlar veya posta idareleri aracılığıyla belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirildi.

CEZA DÜZENLEMELERİ

Yeni düzenlemeye uymayanlar için kira bedelinin yüzde 10'u oranında ceza kesileceği bildirildi. Ayrıca, bu zorunluluğun kapsamı ve uygulama usul ve esasları konusunda Bakanlık'a yetki verildi. 

Kira sözleşmelerinin kayda alınması sayesinde, kiracıların kiralarını bölmesi gibi uygulamalar sona erecek. Örneğin, "20 bin TL elden, 10 bin TL bankadan" şeklinde yapılan ödemeler kabul edilmeyecek. Böylece, enflasyon üzerinden yapılan fiyat artışları da daha iyi denetlenecek ve fahiş artışlar önlenmiş olacak.

ELDEN ÖDEME CEZALARI

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri ile herhangi bir mükellefiyet kaydı bulunmayanlar için iş yeri ve konut kiralama işlemlerinde tahsilat ve ödemelerin yalnızca bankalar veya PTT üzerinden yapılması gerekecek. Ayrıca, kısa süreli konut kiralamalarındaki tahsilat ve ödemeler de bu kapsamda yer alacak.

Önceki uygulamada, konut kiraları için 500 TL sınırı bulunurken, yeni tebliğle bu sınır kaldırıldı. Artık tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu.

CEZA MİKTARLARI

Yürürlükten kaldırılan tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza uygulanırken, konut kiralamalarında sadece kiracıya ceza uygulanıyordu. Ancak, yeni düzenleme ile kiracılara da ceza kesilmesi mümkün hale getirildi ve ceza tutarları artırıldı.

Kira ödemelerini banka veya PTT yerine elden yapanlara, her tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesileceği, bu cezanın ise 5 bin TL'den az olamayacağı belirtildi. Eski uygulamada, ceza oranı yüzde 5 ve asgari 3 bin TL idi. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ve ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi durumunda ceza almaktan muaf tutulacak.

Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı ise 8 milyon 700 bin TL'den 20 milyon TL'ye yükseltildi.

Ayrıca, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de 1 Eylül 2024'ten itibaren yürürlüğe gireceği duyuruldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.