Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı"nı internet sitesinde incelemeye sundu. Yeni düzenlemeye göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellefiyet kaydı olmayan kişilerin iş yeri ve konut kiralama işlemleri, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak.
Haftalık ve günlük gibi kısa süreli konut kiralamaları da bu kapsamda yer alacak. Önceki uygulamada, iş yeri kira ödemelerinde bir sınırlama yokken, konut kira ödemelerinde 500 lirayı aşan ödemelerin banka veya PTT ile yapılması zorunluydu. Ancak taslağa göre, konut kira ödemelerinde de tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekecek.
Kiracılara da ceza kesilebilecek. Önceki uygulamada iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında sadece kiralayana ceza uygulanıyordu. Yeni düzenleme ile kiracılara da ceza kesilmesi öngörülüyor. Banka veya PTT aracılığıyla yapılmayan ödemelere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak, bu ceza 5 bin liradan az olamayacak. Şu anda bu oran yüzde 5 ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyor. Kiracı, ödemeyi elden yaptığını 5 iş günü içinde bildirdiğinde ceza uygulanmayacak.
Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı ise 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarılacak.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, taslağın bazı zorunluluklar getirdiğini belirterek, kiracılar açısından olumlu etkiler yaratacağını ifade etti. Akçam, kiracıların resmi rakam üzerinden ödeme yapmaları sayesinde hem kira gelirlerinin vergilendirilmesinde hem de kira artışlarının makul seviyelerde tutulmasında destek sağlanacağını söyledi. Ayrıca, e-kontrat sisteminin hayata geçmesiyle kayıt dışılığın ortadan kaldırılacağına dikkat çekti. Akçam, düzenlemeyi desteklediklerini ve kiracıları da kapsayacak şekilde genişletilen cezaların sahte kontratların önüne geçeceğini vurguladı.