Kirayı elden ödeyene de alana da ceza geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, elden kira ödemelerinin önüne geçmek için yeni bir tebliğ hazırlıyor. Kira ödemelerinin belgelenmesi zorunlu hale gelirken, elden ödeme yapan kiracı ve ev sahiplerine yüzde 10 oranında ceza kesilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kiraların elden ödenmesini engellemek amacıyla yeni bir tebliğ taslağı hazırladı. Kısa süreli kiralamalar da dahil olmak üzere, elden yapılan ödemelere ceza kesilecek. Cezalar, elden ödeme tutarının yüzde 10’u üzerinden belirlenecek ve 5 bin TL’nin altında kalırsa özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni tebliğ taslağıyla elden kira ödemelerini önlemeye hazırlanıyor. Kısa süreli konut kiralamaları da bu düzenlemeye dahil edilerek tahsilat ve ödemelerin belgelenmesi zorunlu hale getiriliyor.

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre, elden ödendiği tespit edilen kiralar için ceza uygulanacak. Kiraların aylık tutarının yüzde 10'u ceza olarak belirlenirken, bu miktar 5 bin TL'nin altında kalırsa hem ev sahibi hem de kiracıya ayrı ayrı 5 bin TL "özel usulsüzlük cezası" verilecek.

Örneğin, 1 Ekim 2024'te Ayşe Hanım, evini Ahmet Bey’e 25 bin TL’ye kiraladı. Kiranın 10 bin TL'si bankadan, 15 bin TL'si ise elden ödendi. Elden ödenen kısmın yüzde 10'u, 5 bin TL’nin altında kaldığı için ekim, kasım ve aralık aylarında hem Ayşe Hanım’a hem de Ahmet Bey’e 15’er bin TL ceza kesilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.