Kirayı nakit vermek yasal mı? Kira ödemeleri banka yoluyla yapılmalı mı?

2023 yılında konutlardan yıllık 21 bin lira ve iş yerlerinden 150 bin lira üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri, gelir vergisi ödemek zorunda olacaklar. Ev sahipleri Gelir İdaresi Başkanlığı'nın gib.gov.tr adresi üzerinden hazır beyanname sistemini kullanarak bu süreci başlatabilir.

1 Mart'ta başlayan kira beyanname verme süreci, milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiriyor. Kira geliri elde eden mülk sahipleri, 1 Mart ile 1 Nisan arasında beyannamelerini verebilecekler. Bu süreçte dikkat çeken konulardan biri de kira ödemelerinin banka yoluyla mı yoksa elden mi yapılması gerektiği. İşte, bu konuda önemli bilgiler...

KİRAYI ELDEN VERMEK SUÇ MU?

Maliye, bu yönteme uymayanlara vergi cezası kesme yetkisine sahiptir. Kiranın Maliye'nin belirlediği yöntemlerle tahsil edilmesi gerekmektedir. Maliye'nin belirlediği bu yöntemlere uymayanlara vergi cezası uygulanabilir. Gelir İdaresi'nin 2024 yılı rehberinde şu ifadelere yer verildi:

"Banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden, bu belgeler tevsik edici belge olarak kabul edilecektir. Bankaların web şubeleri üstünden yapılan ödeme ve tahsilatlar da bu kapsamdadır. Söz konusu zorunluluklara uymayanlara, her bir işlem için Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinin o yıl için belirlenen miktarından az olmamak üzere işleme konu tutarın %5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir."

KİRA BANKADAN ÖDENMEK ZORUNDA MI?

Evet, kiranın Maliye'nin belirlediği yöntemlere uygun olarak banka hesabı veya posta çeki ile yapılması gerekmektedir. İş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerin, banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir. Bu husus, Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde yayımlanan 268 ve 298 Seri No.lu belgelere göre düzenlenmiştir:

- Konutlarda aylık 500 TL ve üzeri kira geliri elde edenler ile haftalık, günlük veya benzeri kısa süreli konut kiralamalarında, tutara bakılmaksızın kira geliri elde edenlerin,
- İş yerlerini kiralayanlar ve kiracılar, kira tahsilatı ve ödemelerini miktar sınırlaması olmaksızın banka veya benzeri finansal kurumlar veya posta idareleri aracılığıyla yapmak ve bu kurumlar tarafından düzenlenen belgelerle bu ödemeleri tevsik etmek zorundadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.