Kırmızı güle Sevgililer Günü zammı

Çiçekçiler, 14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken yoğun bir mesai harcıyorlar. Ülkenin dört bir yanındaki çiçekçiler, özellikle kırmızı güle olan talebin artmasıyla yoğun bir iş akışı yaşıyorlar. Ocak ayında serada adedi 10 lira olan gülün fiyatı, 14 Şubat talebiyle birlikte 20 liranın üzerine çıktı.

Çiçekçiler, 14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken yoğun bir mesai harcıyorlar. Ülkenin dört bir yanındaki çiçekçiler, özellikle kırmızı güle olan talebin artmasıyla yoğun bir iş akışı yaşıyorlar. Türkiye genelinde, kırmızı gül üretiminin yarıdan fazlası, Antalya’daki seralarda gerçekleştiriliyor. Ancak, talebin artmasıyla birlikte seradaki kırmızı gül fiyatlarında da artış yaşanıyor. Ocak ayında serada adedi 10 lira olan gülün fiyatı, 14 Şubat talebiyle birlikte 20 liranın üzerine çıktı. Bu durum, çiçekçilerde 20 liraya çıkan gülün, 5 katına kadar satılmasına neden oluyor.

ÜRETİCİLER İÇİN ARTAN TALEP VE FİYATLARIN YANSIMALARI

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Harun Yeter, iç piyasadaki gül siparişlerinin yoğunlaştığını belirtti. Üretim alanlarının daralmasına dikkat çeken Yeter, özellikle özel günlerde çiftçilerin gelir elde ettiğini ifade etti. Ancak, yerli üretimin desteklenmemesi halinde üretimin azalabileceği uyarısında bulundu. Yeter, yerli ve ithal gül arasında pek fazla fark olmadığını, ancak ithal gülün fiyatının daha yüksek olduğunu dile getirdi. 

Yeter, "Tüketici ithale özeniyor. Çiftçimizin emeğine destek çıkılması gerekiyor. Yerli üretim desteklenirse üretim artar. Bu şekilde giderse yerli üretim bitecek" dedi. İthal kırmızı gül ile yerli gül arasında çok fark olmadığını, yalnız sap uzunluğunun farklı olduğunu anlatan Yeter, "İthal ürünlerin biraz daha goncası büyük. Yerli gül daha ucuz. 70 santimlik 20’li yerli kırmızı gül demetinin fiyatı serada 300- 400 lira. İthalin ise 600- 700 lira" dedi.

FİYAT ARTIŞLARININ ARDINDAKİ NEDENLER

Güllerin talep görmesiyle birlikte fiyatların arttığını belirten Yeter, özellikle Sevgililer Günü yaklaşırken fiyatların yükseldiğini ifade etti. Çiftçilerin fiyatları belirlemediğini vurgulayan Yeter, fiyat artışının gülün yetmemesiyle bağlantılı olduğunu belirtti. İthal ürünlerin iç pazardaki payının yarısını oluşturduğuna dikkat çeken Yeter, üretim alanındaki hareketliliğin yaklaşık 5 milyon dal gül civarında olduğunu söyledi.

Yeter, "20 gün önce 20’li gül demetinin tutarları 100- 150 civarıydı. Talebin yüksek olması ve gül yetmediği için fiyat kendiliğinden yükseldi. Çiftçi fiyatı belirlemiyor. Diğer günlerde de zaten fiyatı düşüyor" dedi.

PERAKENDE SATIŞ FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR

Muratpaşa ilçesinde toptan ve perakende çiçek satışı yapan işletme sahibi Mustafa Çelik, talebin arttığını ve fiyatların yükseldiğini belirtti. Normalde adet fiyatının 30 lira olduğunu ancak Sevgililer Günü dolayısıyla bu fiyatın 75-100 lira aralığında olacağını söyledi. Üretimin yetmemesi nedeniyle fiyatların arttığını ifade eden Çelik, durumu üretim kaynaklı olduğunu dile getirdi.

Yeter, "400 dönümlük gül üretim alanından ortalama 5 milyon dal gül hareketliliği olacak" diye konuştu. Muratpaşa ilçesinde toptan ve perakende çiçek satışı yapan işletme sahibi Mustafa Çelik, siparişlerin yoğunlaştığını söyledi. Çelik, "Fiyatlar artıyor, üretim de yetmiyor. Bizde gülün satışı, adet fiyatı 30 lira fakat üretimimiz olduğu için böyle. Normalde 50- 75 lira bandında. Sevgililer Günü dolayısıyla 75- 100 lira bandında piyasaya sunulacak" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.