Kırşehir'de tarihi mirasa çirkin saldırı! 204 senelik eseri boyayıp, altına ayakkabı bıraktılar

Kırşehir'de, Medrese Mahallesi'nde yer alan ve 1820'li yıllarda yapıldığı bilinen tekke çeşmesine bir grup kişi tarafından yapılan sprey boya saldırısı ve çeşme altına bırakılan ayakkabılar, tarihe büyük bir saygısızlık olarak kayıtlara geçti.

Kırşehir'de, Medrese Mahallesi'nde bulunan ve 1820'li yıllarda yapıldığı bilinen tekke çeşmesi, bir grup kişi tarafından sprey boyalarla yazı yazılarak ve çeşme altına ayakkabı koyularak büyük bir saygısızlıkla karşı karşıya kaldı.

EĞİTİMCİ HAREKETE GEÇTİ: ÖĞRENCİLERE TARİH BİLİNCİ AŞILAMAYA ÇALIŞIYOR

Öğrencilerine şehrin tarihi bilgisini aktaran Şenol Dönmez, çeşmenin tarihi önemini vurgulayarak öğrencileriyle birlikte temizlik çalışması gerçekleştirdi. Dönmez, Kırşehir genelinde 18 çeşmenin bilinçsiz kişiler tarafından tahrip edildiğine dikkat çekti ve "Tarihi mekanları öğrencilerime gezdiriyorum. Halk imaret çeşmesi olarak biliyor fakat tekke çeşmesini gördüm ve hayretler içerisinde kaldım" ifadelerini kullandı.

19. YÜZYILDA YAPILAN ÇEŞMEYE BÜYÜK SAYGISIZLIK: "TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Dönmez, Osmanlılar döneminde yapılan çeşmenin tek cepheli ve kesme taştan inşa edildiğini belirtti. Ancak çeşmenin şuan ki durumunun berbat olduğunu ifade eden Dönmez, "Çeşme tek cepheli ve kesme taştan yapılmış. Şuan ki hali ise berbat. Öğrencilerimle gezerken ben utandım. Tarihin "ihya" projesinin olması gerekir. Bu tür yapıların ayağa kaldırılması gerekir. Kırşehir'de bu durumda olan 18 çeşme tespit ettik. Bir çoğu atıl durumda. Ecdat, yapmış ve bizlere emanet etmiş. Çocuklarımızın ise ecdadın yapmış olduğu eserleri sahiplenmesi ve tarihini bilmesi gerekir. Sprey boya ile tarihe zarar verenler hakkında ise hiçbir şey söyleyemiyorum" dedi.

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ VE ÖĞRENCİLERDEN TEMİZLİK ÇALIŞMASI

Bölgede Sosyal Bilgiler Öğretmeni Dönmez ile temizlik çalışması yapan öğrenciler, bölgeye çocukların ve farklı kişilerin çöplerini çeşme altına attığını ve öğretmenin duyarlılığıyla farklı bir çalışma yaptıklarını belirtti. Çeşme üzerindeki eski yazıların okunamayacak durumda ve kırılmış olduğu gözlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Gündem Haberleri

Ankara’da korkunç kaza: Vinç halatı koptu, baba ve oğul hayatını kaybetti
Keçiören Belediyesi’nin, TÜGVA’nın ardından Yeni Dünya Vakfı’na da ayrıcalık sağladığı ortaya çıktı
ABB duyurdu: Dün başladı ve 21 Mayıs’a kadar devam edecek: Herkese ücretsiz!
ABB, Başkenti turizm merkezine çeviriyor: Yavaş'ın ücretsiz hizmet çağırısı ile herkes akın etti!
ABB Ankara'da sıkça yaşanan su kesintilerine köklü bir çözüm getiriyor: Artık sürekli kesilmeyecek!