Kış Aylarında Sağlık Sistemi Zorlanıyor: Grip, İnfluenza ve COVID-19 Artışta

Koronavirüs, grip ve soğuk algınlığıyla birlikte kış ayları Türkiye'de sağlık sistemini zorluyor. Yoğunluk, randevu sorunları ve ilaç stoklarıyla başa çıkma çabaları artarken, uzmanlar bulaşıcı hastalıklarda artış uyarısında bulunuyor.

Kış aylarında grip, soğuk algınlığı, influenza ve koronavirüs nedeniyle hastanelerde artan yoğunluk, randevu bulma zorlukları ve eczanelerde stok krizi gibi sorunlara dikkat çekiliyor. Bu durum, uzmanlara göre bulaşıcı hastalıklarda artış riskini beraberinde getiriyor.

Konuyla ilgili Gazete Duvar’a konuşan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, AKP'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın iflas ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Şu anda Covid-19, grip, soğuk algınlığı ve diğer rahatsızlıklar yükselmiş durumda. Bunlardan risk grubunda olanlar çok daha büyük sıkıntılar yaşayabiliyor. Özellikle yaşlılar ve kronik hastaları hastaneye yatırmak gerekiyor. Normal koşullarda hastanelerde yatak bulunamazken, üzerine bir de kış enfeksiyonu artışı eklendi."

Pala, 2022 yılına ait istatistiklerin dahi açıklanmadığını hatırlatarak, sağlık sisteminin Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini vurguladı:

"Bir tıp doktorunu kaybettik. Covid-19’dan öldü. Biz ısrarla test yaptırdık. Ancak rutinde test yapılmadığı ve veriler sunulmadığı için ne durumda olduğumuzu anlamamız mümkün görünmüyor. Sağlık sistemi Türkiye’nin gereksinimlerine yanıt vermiyor. Hastalıklarda mevsime dayalı olarak artış gözlendiğinde bu daha sıkıntılı bir durum yaratıyor."

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru da mevsimsel artışın, önceki viral enfeksiyonların hastalık bulaşında etkili olduğunu belirtti. Maskenin ortadan kaldırılması, aşı ve test eksikliklerinin hastalıklara ilişkin belirsizlik yarattığını ifade eden Yavru, "H1N1, enflüanza, Covid-19 gibi hastalıklar mevcut. İnsanlarda ikili üçlü enfeksiyonlar olabiliyor. Maskenin toplu taşımalarda ortadan kalkması, bulaşıcılığı artırıyor" dedi.

Hastanelerden randevu alamamanın yeni bir sorun olmadığını belirten Yavru, "Eskiden hastalığı evde geçirebileceğini düşünenler, korktukları için hastaneye başvurma ihtiyacı hissediyor" şeklinde konuştu.

Bu süreçte alınacak kişisel tedbirler arasında toplu taşımada maske kullanımının önemli olduğunu belirten uzmanlar, sağlıklı beslenmenin de önemli olduğuna vurgu yaptı. Yavru, "Ancak bu ekonomik koşullarda randevu bulmaktan daha zor bir durum da beslenmek. Özellikle çocuklar iyi beslenemiyor ve dirençleri düşüyor. Protein ve vitamin alamıyorlar bu da hastalanmaya neden olabiliyor" dedi. Aynı zamanda ilaç bulmanın zorluğuna da değinen Yavru, "Çünkü aşırı talep oluyor. Böyle zamanlarda ilaç bulmak hep zor olmuştur. Antibiyotik gibi ilaçların çoğu yerli üretim ve yeterli düzeyde üretimi yapılmıyor. Bir anda talep artışı olunca da ilaç bulunamıyor. Ücretlendirmeyle ilgili problemler de ilaç piyasasını negatif etkiliyor" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Pet şişelerden su içmek sağlıklı mı?
Sabah rutininiz felakete dönmesin: O içeceği asla aç karnına içmeyin!
Tampondaki büyük tehlike: Kadınlar dikkat!
Sadece kilo yapmıyor ruh sağlığını da etkiliyor: 14 gün boyunca yemeyin sonuçlara inanamayacaksınız
Araştırma: Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor!