"Kızıl cin" Bodrum'da görüntülendi

Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında ''Kızıl cin'' olarak bilinen bir yıldırımın fotoğrafı çekildi. Bu olayın, fırtına bulutlarının içinde gerçekleşen elektrik deşarjı sonucunda meydana geldiği belirtiliyor.

 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde gece saatlerinde gök gürültülü sağanak yağış yaşandı. Sabah saatlerine kadar, gökyüzünü aydınlatan çok sayıda şimşek görüldü. Fotoğrafçı Berkalp Turper, Rodos'tan Fethiye'ye kadar etkili olan ve "Kızıl cin" olarak adlandırılan yıldırımı, Bodrum açıklarında fotoğrafladı. Bu nadir olay, bölgede dikkat çekici bir doğa olayı olarak kaydedildi.

''KIZIL CİN'' NEDİR?

Red Sprite (Kızıl Cin), yaklaşık 95 kilometre yükseklikte oluşan ve fırtına bulutları içindeki elektrik boşalmalarının sonucunda meydana gelen renkli parlak parıltılardır. Bu atmosferik olay, genellikle yıldırım aktivitesi ile ilişkilendirilir ve gökyüzünde kısa süreli bir görsel şölen oluşturur. Kızıl Cin'in görüntülenmesi oldukça nadirdir ve genellikle gece vakti yıldırımların etkisiyle fark edilir. Bu olayın bilimsel olarak anlaşılması, atmosferin derinliklerindeki elektriksel aktivitenin karmaşıklığını daha iyi kavramamıza yardımcı olur.

''Kızıl cin''in fırtına bulutlarının içinde oluşan elektrik boşalmaları sonucunda meydana geldiğini belirten Turper, bu doğa olayını şu şekilde açıkladı:

"Bu boşalmalar, bulutların içindeki pozitif ve negatif yüklü parçacıkların bir araya gelmesiyle gerçekleşiyor. Elektrik boşalmaları, nötr azot moleküllerinden geçen elektrik akımı sonucunda 'Kızıl cin'i oluşturuyor.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Kiracıların yüzde 86'sı resmi zam oranının üzerinde ödeme yapıyor
Kurbanlıklarda düşüş: Fiyatlar belli oldu
Alper Gezeravcı'dan açıklama: "Ay'a erişmeyi planlıyoruz"
2024 Adli tatil ne zaman başlıyor?
2024 Ay tutulması ne zaman?