İzmir’de 13 yaşındaki bir çocuk, rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yapılan araştırmalar sonucu, çocuğun HIV virüsü taşıdığı tespit edildi. Olayın ardından başlatılan soruşturmalarda, çocuğun babasında HIV virüsü taşıdığı ancak annesinde virüse rastlanmadığı belirlendi. Bu durum, "cinsel istismar" iddialarını gündeme getirdi. Baba, HIV taşıdığını kan bağışı sırasında öğrendiğini belirtti.
Kızılay, olayla ilgili kamuoyunda yer alan iddialara dair yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
- "Babaya ilk kez HIV teşhisini koyan ve tüm devlet birimlerini bilgilendiren kurum Kızılay’dır."
- "İzmir’de bir çocuğumuzun AIDS (HIV) hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi bizleri derinden üzmüştür. Çocuğumuza HIV virüsünün nasıl bulaştığına dair Sağlık Bakanlığı’nın incelemeleri devam ederken, virüsün Kızılay tarafından verilen bir kandan bulaştığına dair ortaya atılan asılsız iddialar kesinlikle doğru değildir."
- "İddiaya konu olan 13 yaşındaki A.E.K.’nın babası K.K., 2024 yılı Ocak ayında Muğla’nın Milas ilçesindeki Atapark Kan Bağış Merkezi’ne başvurarak ilk kez kan bağışı yapmayı istemiştir. K.K.’dan alınan kan örneği, güvenli kan temini amacıyla tüm tetkiklerden geçirilmiş ve HIV pozitif olduğu anlaşılmıştır. Kızılay, bu durumu ilgili sağlık ve kolluk birimlerine bildirerek kanı imha etmiş ve baba K.K. Kızılay’ın ret listesine alınmıştır."
- "2020 yılından bu yana, Bölge Kan Merkezlerimizden HIV riski taşıyan herhangi bir kan bileşenine dair hastanelere veya sağlık otoritelerine bir bildirim yapılmamıştır, aynı şekilde hastanelerden de bu yönde bir bildirim alınmamıştır."
- "Türk Kızılay, kan bağışı sürecinde halk sağlığını koruma sorumluluğuyla tüm işlemleri titizlikle yürütmekte ve bağışlanan her kan bileşenini uluslararası standartlara uygun modern testlere tabi tutmaktadır."
- "Türk Kızılay, bağışlanan tüm kan bileşenlerini Hepatit B, Hepatit C, HIV ve Sifiliz enfeksiyonları için ileri tarama ve doğrulama testlerine tabi tutmakta; bu testlerde enfeksiyon riski tespit edilen kanlar kesinlikle hastanelere gönderilmemektedir."
- "Kızılay, güvenli kan temini görevini titizlikle yerine getirmektedir. Yılda ortalama 3 milyon ünite kan alarak, yaklaşık 9 milyon hasta ve yaralının kan ihtiyacını karşılamaktadır."
- "Sorumsuzca yapılan ve belirsiz açıklamalar, Kızılay’ın yürüttüğü bu milli göreve ve kan bağışı bekleyen hasta ve yaralılara zarar verebilir. Konunun her yönüyle takip edildiğini kamuoyuna duyurur, tüm ilgili kurumları ve kişileri duyarlı olmaya çağırırız."