Kızılırmak Deltası eski sulak haline döndü

Kızılırmak Deltası eski sulak haline döndü UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde suların çekilmesiyle çölü çağrıştıran manzaralar, yağmur yağışlarıyla beraber yerini sulak görüntülere bıraktı.

Kızılırmak Deltası eski sulak haline döndü

SAMSUN - UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde suların çekilmesiyle çölü çağrıştıran manzaralar, yağmur yağışlarıyla beraber yerini sulak görüntülere bıraktı.

Yeterli yağış almadığı için bazı sulak bölgeleri kuruyan, bilhassa ocak ayında yer altı ve yer üstü sularıyla beslenemeyen deltada çölü çağrıştıran görüntüleri ortaya çıkmıştı. 16 Ocak tarihinde havadan görüntülenen deltada tahmini 1 metre düşen su seviyesi korkutan manzaralar oluşturmuştu.

Yaşam ortamlarının çeşitliliği ve barındırdığı hayvan varlığı ile internasyonal öneme haiz olan Kızılırmak Deltası şubat ve mart aylarında almış olduğu yağışlarla beraber eski haline döndü. 16 Ocak tarihinden 55 gün sonrasında görüntülen deltada kurumuş alanlar yeniden suyla doldu. Kuraklığın çağrıştıran görüntüler yerini suyla dolmuş alanlara bıraktı. Sulak alanların yeşillenmesi beraber koyunlar otlamaya başladı, kuşlar sulak alanın keyfini çıkardı.

Yörükler Mahallesi sakini Mustafa Almak, "Bu yıl kurak geçti fakat yağmurlar yağıp su seviyesi yükselince her taraf gene su ile doldu. Suyla birlikte her yer canlandı, bahar geldi. Yeşil alanlar artmaya başladı ve sular arttığında daha da oldukça yeşillik olacak. Hayvanlarımızı deltaya çıkardık" dedi.

Kuraklık olduğu vakit Kuş Cenneti'nin naturel dengesinin bozulduğunu özetleyen Almak, "Deltada kuraklık olunca kalan su birikintilerinde mikrop oluşuyor. Bu da hayvanlarımızı hasta ediyor. Bu nedenle birçok hayvanımız telef oldu. Şimdi su geldi daha iyi olacak" diye konuştu.

Yörükler Mahallesi sakini Mehmet Sağlam ise "Yağmur yağdı, delta suyla oldu. Bütün Bafra kanallarındaki su buraya geldi ve burası doldu. Ama su geriye çekilmiş olduğu vakit misal ve balıklar buradan gölün olduğu yere gidiyorlar. Kuraklık olunca canlı azalıyor. Şimdi bol miktarda su var" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Türkiye'de İç Hat Uçuşlarında Ekonomi Biletlerine Yüzde 30 Zam!
YouTube'dan Kullanıcılara Kötü Haber: Artık Videolar Durduğunda Reklam Oynayacak!
Hasan Can Kaya ve Cem Yılmaz Polemiğine Hülya Avşar Damga Vurdu!
Kirli Sepeti Dizisi Final Kararı ile Şok Etti!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin Konusunu Görüşmek Üzere Yurtdışına Çıkıyor