KKTC'de Yabancıların Taşınmaz Mal Edinme Şartları Değişti: İşte Yenilikler!

KKTC Cumhuriyet Meclisi, "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı"nı kabul etti. Yeni düzenlemeyle yabancıların konut ve arazi alımında sınırlamalar getirildi, yatırım şartları ve cezalar güncellendi.

KKTC Cumhuriyet Meclisi, "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı"nı oy çokluğuyla kabul etti. Yeni düzenleme, yabancıların KKTC'de konut ve arazi edinme süreçlerinde önemli değişiklikler getiriyor. Müstakil ev alımında arazi sınırları düşürülürken, yatırım şartları ve kayıt prosedürleri de revize edildi. Bu adımlar, ülkenin taşınmaz mal piyasasında dengeleri yeniden şekillendirme amacını taşıyor.

KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde kabul edilen "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı" ile ilgili özetle şu değişiklikler yapıldı:

1. Konut ve Apartman Dairesi Edinme: Yabancılar KKTC'den bir apartman dairesi veya konut alabilecek. KKTC'yi tanıyan ülkeler ile KKTC vatandaşlarına kendi topraklarında 3 konut veya apartman dairesi satın alma hakkı tanıyan ülkelerin vatandaşları ise KKTC'de 3 konut veya apartman dairesi edinebilecek.

2. Arazi Alımı ve Sınırlamalar: Müstakil ev alımında konutun içinde bulunduğu arazi sınırı önceki düzenlemede 5 dönümden 2,5 dönüme düşürüldü.

3. Yatırım Amaçlı Arazi Alımı: Yatırım amaçlı arazi alımında 3 milyon avroluk yatırım şartı 20 milyon avroya çıkarıldı. Yatırımın sanayi, eğitim veya sağlık alanında olması zorunluluğu getirildi ve 2 yıl içinde bu yatırımları yapmayanların arazileri ellerinden alınacak.

4. Şirket veya Mütevelli Aracılığıyla Arazi Alımı: Yabancıların şirketler veya mütevelli aracılığıyla sınırsız arazi alabilme şartı değiştirildi. Artık yabancıların ortaklığı yüzde bir dahi olsa şirket veya mütevelli yabancı sayılacak ve yalnız gerçek kişilerin haklarından yararlanarak 1 konut veya 20 milyon avroluk yatırım ile 60 dönüm arazi alabilecek.

5. Kayıtsız Taşınmazlar: Yabancıların kayıtsız taşınmazlarına kayıt altına alma zorunluluğu getirildi. Fazla arazi ve mülklerin 2 yıl içinde satılması ve sözleşmelerin 6 ay içinde Tapu Dairesi'ne bildirilmesi gerekecek. Bakanlar Kurulu'na bu süreyi 2 seneden 3 seneye uzatma yetkisi verildi.

6. Cezalar: Yasayı ihlal eden yabancılara asgari ücretin 500 katı para cezası verilecek.

Bu değişikliklerle yabancıların taşınmaz mal edinme ve uzun vadeli kiralama süreçleri yeniden düzenlenmiş oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.