Koalisyon, Husiler'in kontrolündeki Hudeyde Havalimanı'nı ele geçirdi

Reuters'in Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun medya ofisine dayandırdığı habere göre koalisyon güçleri Hudeyde Havalimanı'na girdi.Havalimanına mayın temizleme ekiplerinin de ulaştığı açıklandı.Ancak ajansa konuşan...

Reuters'in Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun medya ofisine dayandırdığı habere göre koalisyon güçleri Hudeyde Havalimanı'na girdi.

Havalimanına mayın temizleme ekiplerinin de ulaştığı açıklandı.

Ancak ajansa konuşan bir diğer Yemenli askeri kaynak havalimanının etrafını çevirdiklerini ancak henüz ele geçirmediklerini belirtti. Kaynak "Binada savaşçı, mayın ya da patlayıcı olmadığından emin olmak için zaman gerekiyor" dedi.

Koalisyon 13 Haziran'da liman kenti Hudeyde'yi ele geçirmek için büyük bir saldırı başlatmıştı. Saldırının hükümetin sorunu barışçı çözme yönünde Şii Husi milislerine yaptığı kentten çekime teklifinin reddedilmesi üzerine başladığı savunulmuştu.

Çatışmalar sırasında birçok insan hakları örgütü ve uluslararası kurum Yemenli taraflara itidal çağrısı yapmıştı.

Hükümet ile İran destekli Husiler arasında 3 yıldır süren kriz nedeniyle açlık ve hastalıkların baş gösterdiği ülkede Hudeyde limanı insani yardımların ulaştırılması açısından kritik önemde.

Yemen'de kriz Birleşmiş Milletler'in (BM) desteklediği Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur el Hadi'ye bağlı güçlerle Husi hareketi arasında başlamıştı. Mart 2015'ten bu yana Hadi'nin talebi doğrultusunda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Husiler'e yönelik hava saldırıları düzenliyordu.

Husiler Yemen'in başkenti Sana'yı da kontrol altında tutuyor. BM verilerine göre Yemen'de 22 milyon insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor, 8.4 milyon insan insan ise açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

2015'ten beri ülkedeki çatışmalarda 10.000'den fazla insanın yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!