Köfte Skandalı: Domuz Eti Gerçeği Ortaya Çıktı!

Türkiye’nin köfte sektöründe yaşanan domuz eti skandalı, ünlü restoran zincirlerinde domuz eti kullanımının ortaya çıkmasıyla patlak verdi. Uzmanlar, bu durumun ardındaki nedenleri ve yaban domuzu ticaretinin risklerini açıkladı.

Türkiye’nin köfte sektöründe yaşanan bir skandal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim’de yayınladığı taklit-tağşiş ürünler sıralamasında, bazı ünlü restoran zincirlerinde domuz eti kullanıldığının ortaya çıkmasıyla alevlendi. Peki, neden domuz eti daha pahalı olmasına rağmen dana etine karıştırılıyor? Domuz eti nereden temin ediliyor? İşte ayrıntılar...

UZMANLAR AÇIKLIYOR: NEDEN DOMUZ ETİ KULLANILIYOR?

Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, Patronlar Dünyası’na yaptığı açıklamada, domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzlardan değil, yaban domuzlarından elde edildiğini belirtti. Özbahçıvan, karkas dana etinin 300-350 lira arasında satıldığını, karkas domuz etinin ise 350-400 lira bandında bulunduğunu vurgulayarak, "Ucuz olması için çiftliklerde yetiştirilen domuzların etlerini kullanmaları anlamsız olur. Böyle bir fiyat skalası varken, hiçbir şirket bu riske girmez," ifadelerini kullandı.

YABAN DOMUZU TİCARETİ: GİZLİ PAZAR

Halit Özbahçıvan, yaban domuzları için kayıtsız bir piyasa bulunduğunu ve bu piyasanın avcılar tarafından avlanan domuzlarla döndüğünü açıkladı. "Bazen avcılar, bizlere bile gelip vurdukları yaban domuzlarını satmaya çalışıyorlar," dedi.

TEHLİKELİ ETLER: TRİŞİN RİSKİ

Özbahçıvan ayrıca, firmaların kullandığı yaban domuzu etlerinin 'Trişin' adı verilen parazit içerme riski taşıdığını belirtti. Bu durum, halk sağlığını tehdit eden önemli bir unsur olarak dikkat çekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.