Kolombiya'da kokain üretimi yüzde 53 artışla tarihi zirveye ulaştı!

Kolombiya'da kokain üretimi 2023'te yüzde 53 artarak 2 bin 600 tonla rekor kırdı. Koka yaprağı ekim alanları yüzde 10 büyüdü. Cumhurbaşkanı Petro, uyuşturucuya karşı mücadelenin başarısız olduğunu kabul ederek, koka hasadının devlet tarafından satın alınmasını içeren yeni bir plan açıkladı.

Kolombiya'da kokain üretimi 2023'te yüzde 53 artarak rekor seviyeye ulaştı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) yayımladığı rapora göre, ülkede geçen yıl kokain üretimi yüzde 53 artışla 2 bin 600 tona çıkarak tarihi bir zirveye ulaştı. Raporda, 2022'de 253 bin hektar olan koka yaprağı ekim alanlarının 2023'te yüzde 10 oranında genişlediği belirtildi.

UNODC Bölge Direktörü Candice Welsch, başkent Bogota'da yaptığı açıklamada, özellikle verimliliğin yüksek olduğu bölgelerde üretimin hızla arttığını vurgulayarak, "Bugün bir hektar koka, iki yıl öncesine göre iki kat daha fazla kokain üretiyor." ifadelerini kullandı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ise uyuşturucuya karşı yürütülen mücadelenin şu ana kadar başarısız olduğunu belirtti ve koka hasadının devlet tarafından satın alınmasıyla yeni bir strateji başlatacaklarını açıkladı. Petro, mevcut yöntemlerin değiştirilmemesi durumunda başarı sağlanamayacağını vurguladı.

Ülkede koka yaprağı ekiminin en yoğun olduğu bölgeler ise Cauca, Nariño, Putumayo ve Kuzey Santander olarak öne çıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.