Kolombiya'nın Yeri ve Tarihi Kökenleri

Kolombiya toprakları üzerinde insan yaşamına dair en eski izlere MÖ 12.000 yılına ait kanıtlar rastlanmaktadır. Ancak Kolombiya'nın konumu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız, gelin birlikte Kolombiya'nın coğrafi konumunu keşfedelim.

Kolombiya, resmi adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasında konumlanan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülkedir. Bu ülke, Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru, batıda ise Büyük Okyanus ile çevrelenmiştir.

Kolombiya'nın toprakları üzerindeki en eski insan izlerine dair kanıtlar MÖ 12.000'e kadar uzanmaktadır. Çipça (Muisca), Quimbaya ve Tairona gibi yerli kültürler, bölgede bilinen en eski uygarlıkları temsil eder. İspanyollar, 1499 yılında La Guajira'ya ayak basarak kolonileştirme sürecini başlatmışlardır. 16. yüzyıl boyunca, bölgenin çeşitli bölgeleri kolonileştirildi ve Santafé de Bogotá'nın başkent olduğu Yeni Granada Krallığı kuruldu. 1810'da Yeni Granada Birleşik İlleri adı altında İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlık ilan edildi. Ülkede, başlangıçta Granada Konfederasyonu (1858) ve Kolombiya Birleşik Devletleri (1863) gibi federal yönetimler denendi, ancak bu yönetimler uzun ömürlü olmadı ve 1886'da Kolombiya Cumhuriyeti kuruldu. 1903'te Panama'nın ayrılmasıyla Kolombiya, günümüzdeki sınırlarına ulaştı. 1960'ların sonlarına doğru ülkede düşük yoğunluklu silahlı çatışmalar ve politik şiddet artış gösterdi ve 1990'ların zirvesine ulaştı. Ancak 2005'ten itibaren güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğü alanlarında önemli ilerlemeler kaydedildi ve aynı zamanda görülmemiş bir ekonomik büyüme ve kalkınma dönemi yaşandı.

Kolombiya, Brezilya'nın ardından dünyanın en yüksek biyoçeşitlilik seviyesine sahip ikinci ülkesidir. Ülkenin coğrafi yapısı, Amazon yağmur ormanları, dağlık alanlar, otlaklar ve çöller gibi çeşitli bölgeleri içerir. Kolombiya, Güney Amerika'da hem Atlas Okyanusu'na hem de Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan tek ülkedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

"Yaklaşık 110 bin kişinin Refah'tan kaçtığı tahmin ediliyor"
Trump'ın 'Sus Payı' Davasında Kötü Haber: Talepleri Reddedildi
Nijerya'da Lassa Ateşi Salgını: 857 Vaka ve 156 Ölüm
Ermenistan'da Miting: Sınır Çalışmaları Durdurulsun, Başbakan İstifa!
İsrail'de Gösteriler: Gazze Şeridi İçin Ateşkes ve Esir Takası Talepleri Yükseliyor