Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kanseri engelleyen bir proteini etkinleştirmenin ve vücuttan hasarlı DNA'yı bir "ışık anahtarı gibi" temizlemenin yolunu buldu.
KANSERİ ÖNLEYEBİLEN PROTEİN AKTİVE EDİLDİ
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde araştırmacılar tarafından etkinleştirilen bir kanserle savaşan protein, vücuttan hasarlı DNA'yı bir "ışık anahtarı gibi" temizleyebiliyor. Bu protein, kanser oluşumunu önleyebilir ve kolon kanseri önlemede bir çığır açabilir. Bir grup araştırmacı, proteini etkinleştirmek için ilaçları kullanmanın bir yolunu keşfetti.
HASARLI DNA'YI TESPİT EDİYOR VE HÜCRELERİNİ KORUYOR
Araştırmacı Dr. Abhimanu Pandey'in bulgularına göre, Ku70 proteini aktif olduğunda bir gözetim sistemi görevi görüyor. Bu, hücrelerimizde bulunabilecek hasarlı DNA belirtilerini tanıyarak gerçekleşir. Ona göre, "hasarlı DNA" ifadesi, hücrelerin kanserli hücrelere evrilebilecek potansiyele sahip olduklarının yaygın bir erken uyarı işaretidir. Proteini, kanser hücrelerinin daha agresif hale gelmesini ve vücutta yayılmasını önleyerek, bu hasarı tersine çevirebilir veya en azından durdurabilir.
KU70, KANSER HÜCRELERİNİ SOĞUTABİLİR VE HASARLI DNA'YI TEMİZLEYEBİLİR
Araştırmamızın sonuçları, Ku70'in kanser hücrelerini "soğutabileceğini" ve hasarlı DNA'yı temizleyebileceğini göstermektedir. Proteinin kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını önleme kapasitesi nedeniyle, bu hücreler etkili bir şekilde uykuya geçirilir ve latent bir fazda korunur. Çünkü protein, kanser hücrelerinin gelişmesini engeller.
2020'DE ABD'DE 126,240 KOLON KANSERİ VAKASI BİLDİRİLDİ
2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne bildirilen toplam 126,240 kolorektal kanser vakası bulunmaktaydı. O yılın bir doğrudan sonucu olarak 51,869 kişi yaşamını yitirdi.