Kolon kanserinden korunma yolları: araştırmalar açıkladı

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Refik Bademci: "Hayvansal yağ ve kırmızı et ağırlıklı, liften yoksul, batı tipi ve endüstriyel gıdalara dayalı beslenme; aynı zamanda obezite, alkol ve sigara tüketiminin kolon kanseri riskini artırdığını" belirtti.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Refik Bademci, kolon kanserinin dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu vurgulayarak, hayvansal yağ ve kırmızı et ağırlıklı, liften yoksun, batı tipi ve endüstriyel gıdalara dayalı beslenmenin, obezite, alkol ve sigara kullanımının kolon kanseri riskini artırdığını belirtti.

BELİRTİLERİ NELER


1-31 Mart Kolon Kanseri Farkındalık Ayı vesilesiyle açıklamalarda bulunan Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Refik Bademci, erken tanı ve tedavinin kolon kanseri gibi kanser türlerinde yaşamsal önem taşıdığını dile getirdi. Dışkıda kan görülmesi ve incelmesi, sık tuvalete çıkma ancak dışkılama yapamama, ara ara karın ağrısı, şişkinlik, tümör kanamasına bağlı soluk gözükme, dışkıda mukus, halsizlik, zayıflama, karında kitle hissedilmesi, ishal ve kabızlık gibi belirtilerin kolon ve rektum kanseri belirtileri olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Bademci, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesinin kolon ve rektum kanserinden korunmada önemli olduğunu belirterek, hayvansal yağ ve kırmızı etten zengin, liften yoksun, batı tarzı ve endüstriyel gıdalardan zengin bir beslenmenin yanı sıra obezite, alkol ve sigara kullanımının riski artırdığını söyledi. Ayrıca C vitamini açısından zengin, taze meyve ve sebzelerin tüketiminin riski azalttığını ekledi. 45 yaş ve üzerindekilerin belli aralıklarla tarama testleri yaptırması gerektiğini vurguladı. Gizli kan testinin her yıl, kolonoskopinin ise 5 yılda bir yapılması gerektiğini belirtti.

Ailede kalın bağırsak kanseri öyküsü bulunan, meme, yumurtalık veya rahim kanseri geçirenlerin daha riskli grupta olduğunu belirten Doç. Dr. Bademci, kolon kanserinin tedavisinin hastanın evresine göre cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olarak değiştiğini açıkladı. Kolon kanserinin cerrahi tedavi gerektiren bir hastalık olduğunu ve bu tedavinin laparoskopi ve robotik cerrahi gibi modern yöntemlerle yapılabileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.