Kömür uğruna katledilen Akbelen Ormanı'nda dinamit sesleri yankılanıyor

Muğla Akbelen’de maden için dinamit patlatılıyor. Yaşam alanlarını korumak için direnen köylüler, "Ağacımızı, toprağımızı, suyumuzu sonuna kadar savunacağız" dedi.

Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji’nin termik santralına kömür sağlanması için Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’nda maden çalışmaları geçen yaz başlamıştı.

Alanda 40 bine yakın zeytin ağacı olmasına rağmen Zeytin Kanunu hiçe sayılarak yakın bölgelerde dinamitle patlatma yapılıyor.

Cumhuriyet gazetesine konuşan köylüler, patlama öncesinde sirenle uyarı yapıldığını ama patlamaların etkisiyle evlerinde çatlaklar oluştuğunu söyledi.

"Deprem mi, bomba mı anlamıyoruz"

Maden sahasına çok yakın bir konumda evi bulunan 39 yaşındaki İlkay Demir, patlamalardan çocuklarının da etkilendiğini dile getirdi. Çatlayan duvarlarını sıvalarla kapatarak önlemler aldıklarını belirten Demir, "Çocuklarımı maden için patlama yapıldığına ikna edemiyorum. Patlamalar yaşandığında evimiz sallanıyor, duvarlarımız çatlıyor. Deprem mi, bomba mı anlamıyoruz" dedi.

Köylülerin iki seneyi aşkındır nöbet tuttukları ama geçen aylarda jandarma tarafınca el koyularak adeta bir karakola dönüştürülen arazinin sahibi Haydar Demir de çalışmaların yapıldığı alana çok yakın bir noktada yaşıyor.

94 yaşında bir babası olduğunu belirten Demir, "Patlamalar sonucunda bina çökse ne olacak? Atmayın diyoruz ama bizi dinlemiyorlar. Topraklarımızı alamayacaklar" dedi.

Akbelen davasının avukatı Arif Ali Cangı ise "Maden çalışmasına engel olmasın diye suyu engelliyorlar. Vadinin önü kapatıldı, derenin yatağı değiştirildi. Fazla yağış olsa burası ne olur bir düşünün. Buradaki tüm kir ovaya taşınır. Bu memlekette Devlet Su İşleri ne işe yarar?" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Zeytinburnu Açıklarında Kaçak Sigara Operasyonu: 144,280 Paket Ele Geçirildi
Gümüşhane'de Reklamcı, Tabela Ölçüsü Almak İsterken Çatıdan Düşerek Hayatını Kaybetti
Sürücü, Ruhsatlı Tabanca İle Yakalandı: Affedilme Talebi Reddedildi!
Şanlıurfa'daki Orman Yangınına İtfaiye ve Orman Müdürlüğü Ekipleri Müdahale Ediyor
Sinan Ateş'in Eşi Ayşe Ateş: Kapılar Arkasında Cinayetim Planlanlanıyor!"