Kongo'da M çiçeğinden ölenlerin sayısı 610'a yükseldi

Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki M çiçeği virüsü nedeniyle ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Yılbaşından bu yana 610 kişi yaşamını yitirirken, 18 bin şüpheli vaka kaydedildi. Özellikle 10 yaş altı çocuklar riski artırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden (KDC) çevre ülkelere yayılan M çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

KDC Sağlık Bakanlığı, M çiçeği nedeniyle 35 kişinin daha hayatını kaybettiğini bildirdi. Yılbaşından bu yana salgın sebebiyle ölenlerin sayısının 610'a ulaştığı ve şüpheli vakaların sayısının ise 18 bine yaklaştığı duyuruldu. KDC'deki vakaların yüzde 75'inin 10 yaş altındaki çocuklardan oluştuğu, okulların açılmasıyla birlikte salgının artabileceği uyarısı yapıldı.

M Çiçeği Virüsü Nedir?
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşmaktadır. Virüsün sebep olduğu döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas, başlıca bulaşma yollarıdır.

Virüsün belirtileri, enfeksiyondan sonra 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Genel olarak yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösterir.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi, antiviral ilaçlarla sağlanmaktadır. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.