Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarını koruma ve taşınmaz ticaretinde yaşanan sorunları çözme amacıyla, ilan platformlarında "doğrulanmış ilan" düzenlemesini 15 Eylül 2024 itibarıyla yürürlüğe koydu. Bu düzenleme ile düzmece ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi ve emlak sektöründe kayıt dışı faaliyetlerin engellenmesi hedefleniyor. Düzenlemenin en önemli bileşeni olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), Ticaret Bakanlığı tarafından kurularak devreye alındı ve 2025 yılından itibaren emlak ticaretinde zorunlu hale gelecek. Bu yeni sistem sayesinde, emlak ilanları yalnızca taşınmazın sahibi, bu kişinin birinci veya ikinci derece yakınları ya da eşi tarafından ya da taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilen emlak işletmesi tarafından verilebilecek.
EİDS, taşınmaz sahibinin e-Devlet üzerinden yetkilendirme yapmasına imkan tanıyan bir sistemdir. Taşınmaz sahibi, bu sistem üzerinden yetki vermek istediği emlak işletmesini, ilana konu taşınmazı ve bu yetkinin süresini belirleyerek süreci tamamlayacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, EİDS düzenlemesinin detaylarını açıklayarak, bu sistem sayesinde vatandaşların, verdikleri yetkinin kapsamı hakkında endişe duymamalarını vurguladı. Bakan Bolat'a göre, verilen yetki yalnızca ilanın yayınlanmasına yönelik olacak ve emlak işletmesine tapu işlemleri ya da başka tasarruf hakları tanımayacak.
Bakan Bolat, EİDS üzerinden verilen ilan yetkisinin, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemeleri gereken sözleşmeler ve belgelerin yerine geçmeyeceğini belirtti. Bu kapsamda, emlak işletmeleri yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satım ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenlemekle yükümlü olmaya devam edecekler. Ayrıca, EİDS'nin devreye girmesiyle birlikte, Ticaret Bakanlığı'ndan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Bu nedenle, şu anda yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren emlak işletmelerinin mağduriyet yaşamamaları için ivedilikle yetki belgesi almaları gerekiyor.
EİDS yetki doğrulama uygulaması, 15 Eylül ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci olarak planlandı. Bu süre zarfında, doğrulama yapılmadan da ilan verilebilecek, ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS'den onaylandığına dair bir logo bulunacak. Bakan Bolat, bu geçiş döneminin ardından, 1 Ocak 2025 itibarıyla yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyeceğini belirtti.
Yeni sistemin devreye girmesiyle, ilan platformlarında yer alan sahte ve yanıltıcı ilanların engellenmesi, bu ilanların sebep olduğu spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, bu düzenlemenin tüketici mağduriyetlerinin azalmasına ve sektörde adil, rekabetçi, istikrarlı bir piyasa yapısının oluşmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.