Konut fiyatlarında ibre tersine döndü: Türkiye üç ülkeden biri oldu

Pandemi sonrası yüksek enflasyon, Türkiye'de konut fiyatlarını artırdı. Ancak talep azalmasıyla birlikte, 2023'te fiyatlar gerçek olarak yüzde 8,9 düştü. Türkiye, global ölçekte konut fiyatlarının en çok azaldığı üç ülkeden biri oldu.

Pandemi döneminde yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları, Türkiye'deki konut fiyatlarında büyük bir artışa yol açtı. Ancak talebin azalması ve düşen enflasyon beklentileri ile birlikte konut fiyatlarında gerileme görülmeye başlandı.

Geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'de konut fiyatları gerçek anlamda yüzde 8,9 oranında düştü. Bu durum, Türkiye'yi konut fiyatlarının en çok azaldığı üç ülkeden biri haline getirdi.

Pandemi ve sonrasındaki süreçte, hem dünya genelinde hem de Türkiye'de konut fiyatlarında belirgin artışlar yaşanmıştı. Ancak Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) verilerine göre, bu eğilim tersine dönmeye başladı. Küresel konut fiyatları, 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre gerçek olarak yüzde 1 azaldı. 

Konut fiyatlarındaki düşüş, 2022'nin üçüncü çeyreğinde başlamış olup, 2023’ün ilk çeyreğinde fiyatlar yüzde 3,1 oranında geriledi. BIS verilerine göre, Türkiye, konut fiyatlarının en çok düştüğü ülkelerden biri oldu; geçen yılın aynı dönemine kıyasla fiyatlar gerçek olarak yüzde 8,9 azaldı. 2024’ün ilk çeyreğinde en büyük fiyat düşüşleri ise Lüksemburg'da yüzde 13,7 ve Hong Kong'da yüzde 13,2 olarak kaydedildi.

Pandemi döneminde Türkiye, konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak dikkat çekmişti. 2022'nin üçüncü çeyreğinde Türkiye'deki yıllık gerçek konut fiyat artışı yüzde 59,6'ya ulaşmışken, 2024 itibarıyla bu oran düşmeye başlamıştır. Türkiye, bu süreçte konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyordu. BIS verilerine göre, Türkiye'de konut fiyatları 2019'un son çeyreğinden itibaren gerçek olarak yüzde 119,4 oranında artış göstermiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.