Konut Piyasasında Sıkışma: İstanbul’da Fiyatlar Neden Yükseliyor?

İstanbul'da konut satışları düşerken fiyatlar neden artıyor? Kent planlamacısı Buğra Gökçe, yüksek inşaat maliyetleri ve azalan talep nedeniyle konut krizine dikkat çekiyor. Konut alım gücü zorlanırken kira talebinde artış bekleniyor. Yeni politika ve yönetim anlayışı gerekiyor.

İstanbul'da konut satışlarının düşmesine rağmen fiyatların artması, kent planlamacısı Buğra Gökçe tarafından vurgulanan bir gerçeklik haline geldi. Yüksek inşaat maliyetleri ve azalan talep, konut piyasasında önemli bir sıkıntı oluşturuyor. Gökçe, bu durumun yeni bir yönetim anlayışını zorunlu kıldığını belirtiyor.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, sosyal medya hesabından konut satışları ve fiyatlarıyla ilgili bir paylaşım yaptı.

Gökçe'nin paylaşımı şu şekildeydi: "Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8 azalarak 80 bin 308 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları aynı dönemde yüzde 50,5 azaldı. İpotekli konut satışları yüzde 63,5 azalış gösterdi. İkinci el konut satışları da yüzde 21,6 oranında düştü. Ancak, konut fiyatları düşmüyor. Yıllık reel konut fiyat artışı %6,5 oldu. İnşaat maliyetleri artmaya devam ediyor ve bu da fiyatlara yansıyor. Talep yönünde bir yavaşlama var çünkü yüksek konut kredi taksitleri ödeme güçlüğü yaratıyor. Konut alınamadığı için kiralık eve talep artabilir. Türkiye, rant odaklı politikaların sürmesi halinde derin bir barınma ve konut kriziyle karşı karşıya kalabilir. Yeni bir yönetim anlayışı ve politika değişikliği kentlerimizi korumak için gereklidir. İstanbul'da bu değişim, Türkiye'de yeni bir siyaset ikliminin oluşmasına katkı sağlayabilir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Gündem Haberleri

Suda indirim sözünü tuttu: Balıkesir’de Ahmet Akın’dan suya yüzde 15 indirim
Gezi’den sonra İstiklal de İBB’nin
Mucur Yeraltı Şehri Geçici Olarak Ziyarete Kapatıldı: Çökme Riskine Karşı Önlem Alınıyor
İstanbul'da 16 Mayıs'ta başlıyor! Tamamen ücretsiz müjdeyi Ekrem İmamoğlu duyurdu!
İzmir'in önemli ilçelerinde gözlenen nüfus kaybıyla dikkat çekiyor: İşte sebebi