Konut piyasasındaki fiyat düşüşleri devam ediyor: Talep artıyor mu?

Rapora göre Ağustos’tan Eylül’e ülke genelindeki ve üç büyük şehirdeki cari konut fiyatı artış oranları enflasyon oranından daha düşük olduğu için hem ülke genelindeki hem de üç büyük şehirdeki gerçek satış tutarları da düşük olarak gözlemlendi.

Ağustos'tan Eylül'e geçişte, Türkiye genelindeki ve üç büyük şehirdeki cari konut fiyatı artış oranlarının enflasyon oranından daha düşük olması, konut piyasasında önemli bir duraksama ve gerileme gösteriyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com'un ortaklaşa hazırladığı "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporuna göre, gerçek satış tutarları da bu durumun bir yansıması olarak düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor.

REEL FİYATLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Eylül ayında ülke genelindeki reel konut fiyat endeksi, yıllık bazda yüzde -18,6, İstanbul'da yüzde -19,2, Ankara'da yüzde -18,1 ve İzmir'de yüzde -15,3 olarak kaydedildi. Cari fiyatlar açısından değerlendirildiğinde ise, Ağustos’a kıyasla Türkiye genelinde yıllık artış oranı 2,5 puan azalarak yüzde 21,6’ya düştü. Özellikle İstanbul'da satılık konut ilanlarının m² cari fiyatları, yüzde 20,8, Ankara'da yüzde 22,4 ve İzmir'de yüzde 26,6 oranında azalma gösterdi.

KİRALIK KONUTLARDA ARTAN FİYATLAR

Kiralık konut ilanlarının m² fiyatındaki 365 günlük artış oranı ise Eylül ayında yüzde 45,2 olarak kaydedildi. Yıllık kira artış oranları İstanbul’da yüzde 46,2, Ankara’da yüzde 51,3 ve İzmir’de yüzde 56,3 olarak dikkat çekiyor. Bu da kiralık konut talebinin devam ettiğini, ancak fiyat artışlarının hızının yavaşladığını gösteriyor.

TALEP ENDEKSİNDEKİ YÜKSELİŞ

Konut talebinde de önemli bir değişim yaşanıyor. 2023 Ocak ayında 235’e kadar yükselen talep endeksi, Şubat 2023 depreminin ardından Kasım 2023’te 88,7’ye kadar gerilemişti. Ancak, Aralık 2023'ten itibaren yönünü yukarı çeviren endeks, Ağustos'tan Eylül'e kadar yüzde 1,2 artarak 157,8’e ulaştı. Bu durum, konut talebinin yeniden canlandığını gösteriyor.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Konut fiyatlarındaki düşüşler ve düşük gerçek satış tutarları, piyasanın genel sağlığı açısından endişe verici bir tablo ortaya koyuyor. Ancak, konut talebindeki artış, gelecekteki fiyatlar ve piyasa dinamikleri açısından umut verici bir gelişme olabilir. Ekonomik belirsizlikler ve enflasyonun etkisi altında, konut alıcıları ve yatırımcılarının dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.