Konut satışları, kira zam sınırının yüzde 25'ten kaldırılmasının ardından yalnızca bir ay içinde yüzde 60 oranında arttı. Sektör temsilcileri, ellerinde nakit parası olan kişilerin kredi kullanmak yerine inşaat firmalarının sunduğu kampanyalardan yararlandığını belirtti. Yatırımlık konutlara olan talebin yeniden canlandığını ifade eden temsilciler, "Nakit parası olanlar, yüksek getiri potansiyeline sahip evleri tercih ediyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.
Konut kredi faiz oranlarının yüzde 3'ün üzerine çıkmasıyla birlikte emlak sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında konut satışlarının bir önceki aya göre yüzde 60, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 16 oranında arttığını duyurdu. Bu performans, 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.
Ancak açıklanan veriler, krediyle konut alımlarındaki düşüşü de ortaya koydu. Geçen yılın aynı ayında krediyle konut alımlarında yüzde 53'ü aşan bir gerileme yaşandı. Özellikle ilk kez ev almayı düşünenler arasında nakit ödeme eğiliminin arttığı gözlemlendi. Sektör temsilcileri, yüksek banka faiz oranları ve finansmana erişimdeki zorluklar nedeniyle ipotekli satışların azaldığını belirterek, "Nakit alımlar artıyor. Yüzde 25 kira zam sınırının kalkmasıyla birlikte 'yatırımlık konut' alımları yükseldi" açıklamasında bulundu.
Emlak sektörü temsilcileri, yüzde 25 zam sınırının yatırımlık konut talebini önemli ölçüde etkilediğini belirtiyor. Uzmanlar, kiracı ve ev sahibi arasındaki artan davaların yatırımcıları konuttan uzaklaştırdığını ifade ediyor.
Zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte konut alımının yeniden cazip hale geldiğini vurgulayan uzmanlar, banka mevduatı yerine 5-7 milyon TL değerindeki 1+1 dairelere olan ilginin arttığını belirtiyor. Sektör uzmanları, aylık getirisi 20 bin TL'yi bulan ve yıllık TÜFE oranında artış hakkı olan konutların, yatırımcıların ilgisini çektiğini ifade ediyor.
Sektör temsilcileri, inşaat firmalarının sunduğu kampanyaların etkili olduğunu ve peşinatı olan kişilerin, fiyat artışları beklentisi nedeniyle harekete geçtiğini belirtiyor. Uzmanlar, kısa vadede faiz oranlarının düşmesi ve konut fiyatlarında yukarı yönlü bir hareketlenme olasılığının bulunduğunu ifade ederek, döviz, mevduat ve politika faizlerinin yanı sıra maliyetlerin de etkisiyle konut fiyatlarının son 7 ayda bu kadar cazip hale geldiğini söylüyor.