Konut satışları durdu, GYF’lere talep arttı!

Yatırım fonu yönetim şirketi Re-Pie Portföy’ün yaptığı açıklamaya göre, 2019’da yalnız 6 milyar lira seviyesinde olan toplam Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın (GYF) büyüklüğü, yüzde 127 artarak bugün 83 milyar lirayı geçti.

GAYRIMENKUL YATIRIM FONLARININ (GYF) BÜYÜMESI

Re-Pie Portföy'ün açıklamasına göre, Türkiye'deki toplam Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) büyüklüğü, 2019'da 6 milyar lira seviyesindeyken, %127 artışla 2023 yılında 83 milyar lirayı geçti. Re-Pie Portföy, kurduğu 28 GYF ile bu alanda en fazla fon ihraç eden portföy yönetim şirketi oldu. 2024 yılı Mart ayı itibarıyla bu fonların toplam büyüklüğü 16,29 milyar liraya ulaştı ve Re-Pie Portföy %20 pazar payıyla lider konumda yer aldı.

TÜRKIYE’NIN EN BÜYÜK GYF’SI: DOWNTOWN AVM

GYF’ler arasında dikkat çekenlerden biri, Re-Pie Portföy ve Atış Invest'in birlikte ihraç ettiği Downtown AVM fonu oldu. Bursa'nın yeni yaşam ve eğlence merkezi olan Downtown, şehrin ilk lüks oteli InterContinental Bursa'ya da ev sahipliği yapıyor. 2023 yılı Ekim ayında açılan Downtown AVM, Türkiye ve dünyanın önemli markalarını Bursalılarla buluşturarak alışveriş için kentin öne çıkan adreslerinden biri oldu.

Bu projeye özel olarak ihraç edilen Re-Pie Portföy Downtown AVM GYF'ye yatırım yapan binden fazla yatırımcı, 2023 yılı Temmuz ayından bu yana düzenli olarak kâr payı ödemelerini alıyor. Halen yatırımcı kabulüne devam eden bu fon, 2023 sonunda 5,3 milyar TL’ye ulaşan büyüklüğüyle tüm GYF’ler arasında lider konumda yer alıyor. 400 bin TL yatırıma, 3 aylık periyotlarla 9.525 TL kira getirisi sunan fonun performansı bir yıl içerisinde %142 artarak iki kattan fazla büyüdü.

GYF’LER ILE DÜZENLI GELIR VE PROFESYONEL YÖNETIM

GYF’ler, kira geliri ve varlık değerinin artışı gibi çeşitli yollarla yatırımcılara gelir sağlar. Yatırımcılar, gayrimenkul portföyünün getirisinden pay alarak düzenli bir gelir elde edebilirler. GYF’ler, mevzuata uygun kurulup Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetim ve denetimine tâbidir. Bireysel olarak yapılan yatırımlarda karşılaşılan vergi dairesi, kiracı ve tapu işlemleri gibi zorunluluklar GYF’ler ile ortadan kalkar. Profesyonel fon yönetimi, bu işleri yatırımcı adına yapar. GYF katılma payları, iki yıldan sonra satılması durumunda gelir vergisinden muaf tutulur.

GYF’LERIN GENIŞ PORTFÖY SEÇENEKLERI

GYF’ler sadece konut değil, aynı zamanda kira getiren ticari gayrimenkuller, lojistik depolama, arsa, dükkân, AVM ve ofisleri de portföylerine ekleyebilir. Bireysel birikimleri ile büyük gayrimenkul projelerine sahip olamayacak kişilerin, GYF’ler sayesinde bu varlıkların sağladığı gelirden pay almaları mümkün olur. GYF’ler, yatırımcıların gayrimenkul piyasasında geniş bir portföye erişim sağlamasını ve yatırımlarını çeşitlendirmesini sağlar. Bu sayede yatırımcılar, tek bir gayrimenkule bağlı kalma zorunluluğundan kurtularak risklerini dağıtırlar.

KONUT SATIŞLARINDAKI DÜŞÜŞ VE FIYAT ARTIŞLARI

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2024 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Bu rakam, Mayıs 2021'den bu yana en düşük aylık satış oldu. TCMB'nin Mart 2024 dönemi Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, konut fiyatları geçen yıldan bu yana İstanbul’da %40,4, Ankara’da %63,9, İzmir’de ise %49,5 arttı. Sektör temsilcileri, konut satışlarındaki düşüşün esas sebebinin konut kredisi faizlerindeki artış nedeniyle vatandaşların krediye erişimlerinin zorlaşmasından kaynaklandığını belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.