Konya'nın Hatunsaray ve Botsa Mahallesi sınırlarında yer alan Listra Antik Kenti, Hristiyanlık tarihi açısından önemli bir keşfe sahne oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) iş birliğiyle başlatılan kazılarda, bölgedeki Roma yerleşiminden kalan tarihi bir kilisenin üçte biri ve çevresinde 30 mezar gün yüzüne çıkarıldı.
HRİSTİYANLIK TARİHİ İÇİN ÖNEMLİ BİR MERKEZ
Aziz Pavlus’un, Hristiyanlık inancını yayarken mucizeler gösterdiği ve defalarca ziyaret ettiği Listra, Batılı sanatçılar tarafından da birçok tabloya ilham kaynağı olmuştur. NEÜ Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, Listra’nın, Roma döneminde "Likaonya" eyaletindeki önemli kentlerden biri olduğunun altını çiziyor. Mimiroğlu, kilisenin bulunduğu alanın hac merkezi olarak nitelendirildiğini ve bölgenin tarihte birçok kez ziyaret edilen kutsal bir yer olduğunu belirtiyor.
KİLİSEDE BÜYÜK KEŞİFLER
Kilisenin üçte birlik kısmı ortaya çıkarılırken, bu yapı büyük bir tarihi öneme sahip. 30 metre uzunluğunda olan Listra Kilisesi, altın yaldızlı mozaikleri ve mermer döşemeleriyle dikkat çekiyor. İlk döneminde oldukça zengin bir süsleme programına sahip olduğu belirlenen kilise, zamanla farklı bir görünüme bürünmüş. Kazı çalışmaları, kilisenin geçmişi ve değişen yapısının sırlarını çözmeye devam ediyor.
MEZARLAR VE TARİHİ SIRLAR
Kilisenin çevresindeki mezar alanı da kazılarda önemli bir yer tutuyor. Erken dönemden son döneme kadar birçok mezarın bulunduğu bu alanda, üst üste yapılan mezarlar, bölgenin uzun bir süre boyunca önemli bir cenaze alanı olarak kullanıldığını gösteriyor.
GELENEKSEL VE MODERN KAZI ÇALIŞMALARI
Kazılar, Geleceğe Miras Projesi kapsamında destekleniyor ve kesintisiz şekilde devam ediyor. Kazı başkanı Doç. Dr. Mimiroğlu, kazıların bu yıl tamamlanan ilk etap çalışmalarının ardından, kilisenin tamamının ortaya çıkarılmasını amaçladıklarını belirtiyor. Bu kazıların, bölgenin turistik ve kültürel değerini arttırması bekleniyor.