Konya'dan 20 ülkeye ihraç ediliyor! Sebzenin kabuklarından ise kendi elektriğini üretiyorlar

Konya'nın tarım devi PANKOBİRLİK ve Konya Şeker, patatesin sadece sofralara değil, enerji üretimine de katkı sağlıyor. Seydibey Entegre Tesisleri'nde yılda 110 bin ton patates üretimi gerçekleştiren şirket, atık kabuklarını biyogaz üretiminde kullanarak kendi elektriğini üretiyor.

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu'nun açıklamalarına göre, Konya'da 20 bin dekarlık alanda çiftçilerle sözleşmeli ekim yapan şirket, patates üretiminden sadece patates değil, aynı zamanda atık kabuklarıyla elektrik üretiyor. Yıllık 110 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olan Seydibey Entegre Tesisleri, Türk çiftçilerinin ürettiği patatesleri dünya genelinde 20'den fazla ülkeye ihraç ediyor.

DÜNYA ÇAPINDA MARKA: 15 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Erkoyuncu, Türk çiftçisinin ürettiği patatesleri markalaştırarak Rusya, Arap ülkeleri, Avrupa ve Afrika dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına sattıklarını belirtti. Seydibey Entegre Tesisleri'nin yıllık 15 milyon dolarlık ürün ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti.

ÇİFTLİK ATIKLARINDAN BİYOGAZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ

Fabrika, atık patates kabuklarını biyogaz üretim tesislerinde değerlendirerek elektrik üretiminde kullanıyor. 5,2 megavatlık GES projesi ve 2,8 megavatlık biyogaz tesisi ile kendi enerjisini üreten şirket, sürdürülebilir tarım ve enerji üretimi konusunda çığır açıyor. Erkoyuncu, "Kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Hem 5,2 megavatlık GES projemiz hem de 2,8 megavatlık biyogaz tesisimiz var. Patates ve pancar artıklarını değerlendirip biyogazdan elektrik üretiyoruz." ifadeleri kullandı.

DÜNYACA ÜNLÜ ZİNCİRLERE TEDARİK VE SOĞUK HAVA DEPOLU SEVKİYAT

Ürettikleri patatesin dünyaca ünlü fast-food zincirleri restoranlarına tedarik edildiğini belirten Erkoyuncu, ayrıca fabrikanın modern teknolojiye sahip olduğunu ve atık patates kabuklarından ürettikleri elektriği kullandıklarını vurguladı. Fabrika Müdürü Murat Diker ise üretim sürecini detaylarıyla açıklayarak, işlenmiş patateslerin soğuk hava depolu araçlarla sevkiyatının yapıldığını aktardı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.