Korona İsveç’te can yakıyor

10 milyon nüfuslu ülkede her gün ortalama 250 kişi ölüyor; toplam ölü sayısı 10 bin 185’e ulaştı.

 Ali Haydar Nergis

İsveç’te, hastalığın ortaya çıktığı günden bu yana her bir milyon kişiden bini öldü. Açıklanan resmi verilere göre, bu hafta Salı günü 234, Çarşamba günü 167, Perşembe günü de 351 kişi öldü. 3 günde toplam ölü sayısı 752’ye ulaştı.

Avrupa’nın kuzeyindeki İskandinavya Yarımadası’nın küçük ülkesi İsveç’te her gün yüzlerce kişi sessiz, sedasız bir şekilde Koronadan ölüyor. Halkta  her hangi bir panik yok.Yöneticiler sessiz. Ölümler adeta kanıksanmış durumda. Hastalığın ortaya çıktığı günden beri  ‘’sürü bağışıklığı’’ yöntemini uygulanan ülkede, yakın zamana dek ‘herkesin kendisini kendi koruması’  istendi.  3 hafta öncesine dek maske bile kullanılmıyordu. Zamanında koruyucu önlemleri titizlikle uygulayan komşu ülkeler Danimarka ve Norveç’te bu güne dek toplam ölü sayısı 1000’ geçmezken İsveç’te sayıları 10 bini aşan can kaybı meydana geldi. Ölü sayısının hızlı tırmanması üzerine, 3 hafta önce,  toplu taşım araçlarında, sabah ve akşam saatlerinde maske takılması zorunlu hale getirildi.. 

 

İsveç’te, halen 4.491 Covid- 19 hastasının yoğun bakım ünitelerindeki tedavileri sürüyor. Yeni hastalar için hastanelerde yer bulunamıyor. Sağlık çalışanı  sayıları yetersiz. Belediyeler, sağlık çalışanı açığını gidermek için acil çağrıda bulunuyor. Yaşlı bakımevlerindeki yaşlılarla, evlerinde bakımı yapılan hasta ve yaşlılara yeterli hizmet verilemiyor.

 

Ülkede hastalığın önüne geçebilmek için Aralık ayında başlanan aşı çalışmalarına hız verildi. Aşı, öncelikle sağlık çalışanlarına ve 70 yaş üstü İsveçlilere uygulanıyor. Önümüzdeki günlerde aşının kademeli olarak diğer yaş gruplarına da uygulanacağı ve aşı stok miktarının yeterli olduğu bildirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

O Şehirde 2025'ten İtibaren Dizel ve Benzinli Araçları Yasaklıyor!
Suudi Arabistan'da 'kaçak' hac ile mücadeleye yeni uygulama başlatıldı: Kontrol noktaları kurulacak
CIA Başkanı William Burns Kahire'de, İsrail-Hamas müzakerelerini değerlendiriyor
Carla Bruni'nin Yolsuzluk Davası: Sarkozy'yi Kurtarma Operasyonu
Suudi Arabistan, kaçak hacılarla mücadele için yeni talimatlarını duyurdu