Korona sonrası alışkanlıklar değişiyor: Sutyen takmayan kadın sayısı çoğaldı

Araştırma Fransa'daki garip gerçeği ortaya çıkardı. Pandemi döneminde eve kapan insanlarda pandemi sonrası alışkanlıklar ortaya çıkmaya başladı.

Araştırma Fransa'daki garip gerçeği ortaya çıkardı. Pandemi döneminde eve kapan insanlarda pandemi sonrası alışkanlıklar ortaya çıkmaya başladı. Araştırma sadece Fransız kadınların veri sonuçlarını istatistik olarak yayınlıyor olsa da insani ortak özellik  olarak korona sonrası yeni normal dönemde bazı alışkanlıklarımızın değiştiğine işaret ediyor.

Fransa'da yapılan bir kamuoyu araştırması rekor sayıda kadının Covid-19 karantinası nedeniyle artık sutyen takmayı bıraktığını ortaya çıkardı. Karantina sonrası her 6 kadından biri artık sutyen takmıyor.

Euronews’te yer alan habere göre; eğilimin özellikle genç kadınlar arasında giderek yaygınlaştığı gözlemlendi. Ifop araştırma şirketinin Xcams için yaptığı kamuoyu yoklamasına göre, 25 yaş altı her 6 Fransız kadından biri (yüzde 18) kesinlikle sutyen takmadığını söyledi. Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan karantina sırasında kadınların evlerinde sutyen takmamaya alıştığı belirtilen araştırmada, söz konusu eğilimin pandeminin dolaylı bir sonucu olduğuna işaret edildi. Ayrıca sutyen takmama rahatlığına “alışanların” artık bunu gündelik hayatın bir parçası haline getirmeye başladığı da belirtildi.

“SUTYENSİZ YAŞAM” KALICI HALE GELİYOR

Ankete göre, dışarı çıkma yasağının uygulandığı sırada Fransız kadınların yüzde 20'si sutyen takmadı. Yine araştırmaya katılan kadınlardan yüzde 44'ü hayatında en az bir defa hiç sutyen giymeden dışarı çıktığını belirtirken 25 yaş altı genç kadınlarda bu rakam yüzde 59 oldu. Araştırma 18 yaş üstü toplam 3 bin 108 kadınla, 9-12 Haziran tarihleri arasında online olarak yapıldı. Ankette, “sutyensiz yaşam”ın artık kalıcı hale gelmeye başlamasının feminizmle ilgili olmasından ziyade kadınların kendilerini daha rahat hissetmesiyle paralel gittiği sonucu ortaya çıktı.

KARANTİNA ÖNCESİ SUTYEN TAKMAYAN FRANSIZ KADINLARIN ORANI YÜZDE 4'TÜ

Karantina öncesi yapılan bir başka kamuoyu yoklamasına göre ise, 25 yaş altı kadınların sadece yüzde 4'ü sutyen kullanmadığı yönünde görüş beyan etmişti. 'Sutyene Hayır' trendine katılanların mesleki faaliyetleri bağlamındaki deneyimi yüzde 14'le sınırlı kalırken evden çalışanlardan bu rakam yüzde 50 ve son 12 ayda yüzde 44 oldu. 'Cinsiyet, Cinsellik ve Cinsel Sağlık' başlıklı araştırmaya katılan her yaş grubundan kadınların yüzde 7'si hiç sutyen giymediğini dile getirirken bu rakam koronavirüs öncesi yüzde 3 seviyesindeydi.

HER DÖRT FRANSIZ KADINDAN BİRİNİN GÖĞSÜNE RIZASI DIŞINDA DOKUNULDU

Sutyen taktığını belirten kadınların ezici çoğunluğu ise bu kıyafeti giymeye devam etmelerinin başlıca nedenlerinden biri olarak 'sokakta taciz edilme ya da saldırıya uğrama korkusu' olduğunu gösterdi. Araştırmaya cevap veren genç kadınlar, sutyen takmamanın kendisinin feminist bir tutum olduğunu ifade ederken yüzde 32'lik kesim, 'kadın göğsünün cinselleştirilmesine karşı mücadele etme arzusu' nedeniyle olduğunu söyledi. Fransız kadınlar çeşitli taciz biçimlerinin kurbanı olduklarını bildirirken 25 yaşın altındaki kadınların yüzde 55'i göğüslerinin şehvetli bakışların nesnesi olduğunu dile getirdi. Ayrıca kadınların yüzde 40'ı utanç verici sözlere (laf atma) maruz kaldı veya cinsiyetçi hakaretlere uğradı. Yine anket sonuçlarına göre, 25 yaş altı her dört kadından biri (yüzde 25) göğüslerine rızaları olmadan dokunulduğunu dile getirdi.

"SUTYEN TAKMAYA DEVAM ETMENİN ANLAMI NE?"

Ifop enstitüsünden Françoise Krause, 'no bra' (Sutyene hayır) olarak bilinen eğilimin karantina nedeniyle getirilen izolasyonla daha da arttığını söyledi. Krause, trendin, karantina sırasında "Sutyen takmanın anlamı nedir?"den, süreç sonrasında, "Sutyen takmaya devam etmenin anlamı ne?" durumuna geldiğini dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.