Koronavirüs salgınında en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de virüsün mutasyona uğrayıp, uğramadığıydı. Uzmanlar, Türkiye'deki SARS-CoV-2 virüs soy hatlarını inceledi ve virüslerin %56.2'sinin D614G mutasyonuna sahip olduğunu tespit etti.
Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nden uzmanları barındıran bir ekip Türkiye'deki SARS-CoV-2 virüs soy hatlarını inceledi ve virüslerin %56.2'sinin D614G mutasyonuna sahip olduğunu tespit etti. Evrim Ağacı sitesinin Heliyon dergisinin yaptığı çalışmadan derlediği habere göre, Ankara'dan alınan SARS-CoV-2 örneklerinin yarısından fazlasında “D614G mutasyonu” tespit edildi.
D614G MUTASYONU NEDİR?
Bu mutasyon, COVID-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsünü daha stabil hale getirip, bulaşıcılığını arttıran evrimsel olarak avantajlı bir ani etkili mutasyon. Dolayısıyla buna sahip olan virüsler, mutant olmayan kuzenlerinden daha verimli bir şekilde yayılarak, popülasyon içinde kısa sürede baskın hale gelebiliyor. Bu mutasyonun hastalığın şiddeti ve ölüm riski üzerinde bir etkisi henüz gösterilemedi; ancak bulaşma verimliliğini arttırdığına yönelik güçlü kanıtlar var. Dünya'daki D614G mutasyonu sıklığının artık neredeyse %100'e yakınsadığı düşünülecek olursa, virüsün Türkiye'deki evrimsel değişiminin (en azından bu mutasyon açısından) gidecek bir miktar daha yolu olduğu söylenebilir.
VİRAL ÇEŞİTLİLİK DÜNYA GENELİNDE YAYGIN
Yapılan araştırma sonucu, Anadolu topraklarından elde edilen viral örnekler arasındaki genetik çeşitliliğin %1'den daha az olduğu görüldü. Bu durum, en azından araştırılan soy hatları bakımından Türkiye'deki virüsün tek ve baskın bir soy hattı olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, gördükleri düşük viral çeşitliliğin dünya genelinde de yaygın olarak görülen bir durum olduğunu vurguluyorlar.