Koronavirüs salgını büyüyor… Peki maskeler ne kadar etkili?

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan ve Türkiye'nin de sınırına dayanan koronavirüs krizi son olarak Ankara Esenboğa’da paniğe neden oldu. Bir çok vatandaş maskelerin koronavirüse karşı etkili olup...

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan ve Türkiye'nin de sınırına dayanan koronavirüs krizi son olarak Ankara Esenboğa’da paniğe neden oldu. Bir çok vatandaş maskelerin koronavirüse karşı etkili olup olmadığını öğrenmek istiyor. Peki, maske koronavirüs 'e çözüm mü?

Çin’de patlak veren ve kısa sürede sınır ülkelerimize ulaşan yeni tip koronavirüs COVID-19 Esenboğa Havalimanı’na koronavirüs nedeniyle acil iniş yapan uçakla Türkiye virüs tehlikesine bir adım daha yaklaştı.Peki virüsten korunmak için maske tek çözüm mü?

Bilim ve teknoloji dergisi Popular Science Türkiye, konuya ilişkin dikkat çeken bir makaleye yer verdi.

İşte o yazı:

Tıbbi yüz maskeleri, COVID-19'un patlak vermesiyle birlikte bu durumun ayrılmaz bir parçası haline geldi. Çinli yetkililer, Çin'de 79 bin kişiye bulaşan ve 2469 kişiyi öldüren bu hastalığın yayılmasını azaltmak için vatandaşları yüz maskesi takmaya zorluyor. Pek çok insan ise maske takmanın kendilerini koruyacağını düşünüyor.

MASKELER YETERİ KADAR ETKİLİ DEĞİL

Fakat doktorlar, yüz maskelerinin çoğu insanın düşündüğü kadar etkili olmadığını; kendinizi virüsten korumanın daha iyi yöntemleri olduğunu söylüyorlar. Bu hastalık üzerinde çalışan bilim insanları ve doktorlara göre, maske sizi korumayabilir.Ameliyat maskeleri genelde, zaten hasta olan insanlar için kullanışlı oluyor. Çünkü kişinin diğerlerine enfeksiyon yaymasını önlüyor. Standart ameliyat maskeleri, küçük virüs parçacıklarını değil; büyük parçacık ve damlacıkları engellemek için tasarlanmış.

AĞIZ BURUN VE ÇENE

Ayrıca bunlar genelde burun, ağız ve çene etrafındaki boşlukları pek kapatmıyor. Daha güçlü olan solunum maskeleri, virüslere karşı korumada daha etkili olabilir fakat bunlar da kişiyi sıkı bir şekilde kapattıkları zaman etkili oluyorlar.

VİRÜS TAŞIYAN DAMLACIKLAR

Kimya ve malzeme mühendisliği yardımcı doçenti Hyo-Jick Choi, "Ameliyat maskeleri, bulaşıcı nitelikteki küçük damlacıkları süzemez" diyor. "Aynı zamanda, solunum aletleri ve ameliyat maskelerinin virüsü öldürme gibi bir işlevi yok. Bu yüzden virüs taşıyan damlacıklar, maskelerin ve solunum aletlerinin yüzeyine geldiğinde; birkaç saatten bir haftaya kadar hayatta kalabilirler." Bu durum, üzerinde virüs parçacıkları olan bir maskeyi uzun süre takmanın, aslında sizi ve diğer kişileri tehlikeye sokabileceği anlamına geliyor.

ELLERİ SIK SIK YIKAMAK GEREK

Dünya Sağlık Örgütü, maskeden önce diğer güvenlik önlemlerine öncelik veriyor. Bunlar arasında ellerinizi sık sık yıkamak, hapşırıp öksürdüğünüz zaman peçete kullanmak ve bunları çöpe atmak ya da diğer insanlardan bir metre uzakta durmak yer alıyor.

TUZ KRİSTALLİ MASKELER EN İYİ KORUMA SAĞLIYOR

DSÖ, sadece ellerinizi sık sık yıkarsanız ve maskeleri uygun şekilde takarsanız yüz maskesi giymenizi öneriyor. Fakat Choi, kendisinin etkili bir maske bulduğuna inanıyor. Bu maske hem ufak virüs parçacıklarını hapsediyor, hem de onları tamamen etkisiz hale getiren tuz kristalleriyle kaplı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.