Koronavirüs salgını ile birlikte gıda güvenliği ve tarımsal üretimin önemi bir kez daha kanıtlandı.
2020 yılı ile birlikte birçok ülke, kendi vatandaşlarının gıda güvenliğini sağlamak adına daha korumacı politikalara yöneliyor. Rusya gibi büyük buğday üreticileri ihracata limit ya da yasaklar koydu, Çin, Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkeler de buğday stoklarını artırma yoluna gitti. Türkiye'nin de korona virüs salgını nedeniyle tarım üretiminin düşmesinin ardından salgın sonrasında gıda konusunda sorunlar yaşayabileceği dile getiriliyor.
GIDA BULMAKTA ZORLANAN İNSAN SAYISI ARTACAK
Koronavirüs ekonomik ve sosyal hayatı olumsuz etkilerken iklim değişikliği ve kuraklık da küresel çapta tarımsal üretimi tehdit ediyor. Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, bir süre önce yaptığı açıklamada, 2021'de korkunç boyutta bir kıtlık olacağı iddiasında bulundu. Covid-19 salgınının gıda güvenliği üzerinde çok yıkıcı etkileri olduğuna işaret eden Beasley, gıda sorunu ile karşı karşıya kalan insan sayısının artacağını savundu.
"TÜRKİYE'DE TARIMSAL ARAZİLER AZALIYOR"
İklim değişikliği, gıda güvenliği, kıtlık ve Türkiye'ye etkileri konusunda açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, dünyanın en büyük yedinci tarımsal üretim ülkesi Türkiye'nin ürün çeşitliliği açısından da çok zengin olduğunu söyledi.Gutu, uzun dönemli eğilimlere bakılınca yıllar içerisinde Türkiye’de tarımsal arazilerin azalmakta olduğunu gördüklerine işaret ederek, "Her ne kadar tarımsal üretimde verim belirli ürün gruplarında artıyor olsa da uzun dönemli ve büyük miktarlardaki tarımsal arazi kayıpları gelecekte gıda güvenliği açısından sorunlara yol açabilir" dedi. Kaynak Yeniçağ: Uzman isim korona sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlikeyi açıkladı: Giderek tükeniyor