Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jasarevic, koronavirüs ilgili son gelen raporların endişe verici olduğunu belirterek salgınla mücadele için agresif hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi. Jasarevic ayrıca virüsün sıcak havada etkisini kaybedip kaybetmediğinin bilinmesinin henüz mümkün olmadığını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Jasarevic Çin’den yayılan koronavirüs salgınıyla ilgili konuştu. Son gelen raporların endişe verici olduğunu belirten Jasarevic, virüsün sıcak havada etkisini kaybedip kaybetmediğinin bilinmesinin henüz mümkün olmadığını söyledi.
Birgün gazetesinden Didem Mercan’ın haberine göre, salgının gidişatının nasıl durdurulacağına ilişkin soruya "çözümün agresif hazırlıktan geçtiğini" belirterek yanıt veren Jašarević, ‘’Son gelen raporlar ışığında konuşmak gerekirse, rakamlar gerçekten endişe verici. Özellikle sağlık sistemi iyi olmayan ülkelerde salgının yayılmasından endişe duyuyoruz. Bununla birlikte, bu salgın zengin ülke ve fakir ülke ayrımı yapmadan her ülke için bir tehdit oluşturuyor. Daha önce de söylediğimiz gibi, yüksek gelirli ülkeler bile koronavirüs konusunda sürprizlere hazırlıklı olmalıdır. Çözüm ise agresif hazırlıktır’’ dedi.
ÇİN ÖRNEK OLDU
Dünya Sağlık Örgütünün, tüm ülkeleri koronavirüsün potansiyel gelişine hazırlanmaya çalıştığının altını çizen Jašarević, ‘’Ülkeler acil müdahale sistemlerini hazırlayarak virüse karşı hazırlanmalı ve önlemlerini almalıdır. Hastaların tespit edilmesi ve bakım kapasitesini arttırılması ilk adımdır. Sonrasında, hastanelerin yer, malzeme ve gerekli personele sahip olmasını sağlamak ve hayat kurtaran tıbbi müdahalelerin geliştirilmesi, salgınla mücadelede çok önemli bir role sahiptir’’ dedi.
Jašarević, ‘’Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom sürekli bildilendirme amaçlı toplantılar düzenliyor. Adhanom’un yaptığı açıklamasında, ‘“Çin ve diğer ülkeler, hasta olan insanları tespit etmek, onların bakımını yapmak, temaslarını takip etmek, hastaneler hazırlamak gibi evrensel olarak uygulanabilir eylemlerin kullanılmasıyla virüsün yayılmasının yavaşlatılabileceğini ve etkinin azaltılabileceğini gösteriyor. DSÖ, tüm ülkeleri vaka sayısını sınırlamada ve virüsün yayılmasını yavaşlatmada etkili çabaları sürdürmeye çağırmaktadır.
Virüsü tutma ve yayılmayı yavaşlatma çabaları hayat kurtarır. Bu çabalar sağlık sistemlerine ve tüm topluma hazırlanmak için çok zaman ayırıyor ve araştırmacılara etkili tedavileri belirlemek ve aşı geliştirmek için daha fazla zaman veriyor. Kontrolsüz yayılmaya izin vermek, sadece o ülkenin vatandaşlarını değil, diğer ülkeleri de etkileyeceği için herhangi bir hükümetin tercihi olmamalıdır. ” dedi. Bunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum’’.
‘’ARA KONAKÇI BİR HAYVAN VİRÜSÜN YAYILMASINDA ROL OYNAMIŞ OLABİLİR’’
Jašarević virüsün nasıl bulaştığına ilişkin, ‘’Delilleri göz önüne aldığımızda, koronavirüs ile yarasalarda var olduğunu bildiğimiz ve yarasalarda görülen koronavirüsler arasında bağlantı ve benzerlikler var. Daha detaylı açıklayacak olursam, Rhinolophus yarasa alt türleri ile insandaki koronavirüs arasında arasında bağlantıyı olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, virüsün insanlara bulaşma yolu hala belirsizliğini koruyor.
Mevcut en muhtemel hipotez, bir ara konakçı hayvanın bulaşmada bir rol oynamış olabileceğidir. Hem Çinli uzmanlar, hem de Çin dışındaki uzman gruplar, bu yeni virüsün hayvan kaynağını belirlemeye çalışıyor. Yani araştırmalar hala devam ediyor’’ dedi.Virüsün ekonomiye olan etkisini de değerlendiren Jašarević , ‘’DSÖ rasyonel ve bilim temelli halk sağlığı rehberliği ve önerileri sunmaktadır, böylece ülkeler salgına yanıt verme konusunda daha iyi hazırlanabilir. Ulusal makamlar virüsün yayılımını durdurmak için gerekli halk sağlığı önlemlerini almalıdır. Salgının ekonomik etkisini tahmin etmek için, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile bilikte çalışmalarımız devam ediyor.’’ dedi.
SICAK HAVA VİRÜSÜN ETKİSİNİ AZALTACAK MI?
Jašarević, son günlerde birçok kaynakta havaların ısınması ile virüsün etkisini azaltacağına ilişkin, ‘’Hava değişimlerinin henüz virüsü nasıl etkileyeceğini bilmemiz için çok erken. Virüs; soğuk, kuru, ılık ve ıslak iklimlerde ortaya çıktı ve birçok insanı etkiledi. Dolayısı ile havanın virüs üzerindeki etkisini bilmiyoruz. Mevsim ya da sıcaklık göz ardı etmeden tüm ülkelerin yaşadıkları yerlerde önlemlerini almalarını ve virüse hazırlıklı olmalarını tavsiye ederiz’’ değerlendirmelerinde bulundu.