Koronavirüste korkulan senaryo gerçek oldu…

Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'da patlak veren ve kısa süre içinde 150'den fazla ülkeye yayılan koronavirüste bugün bir ilk gerçekleşti. John Hopkins Üniversitesi'nin korona izleme haritasına göre; bugün küresel ölçekteki...

Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'da patlak veren ve kısa süre içinde 150'den fazla ülkeye yayılan koronavirüste bugün bir ilk gerçekleşti. John Hopkins Üniversitesi'nin korona izleme haritasına göre; bugün küresel ölçekteki vaka ve ölüm sayısı ilk kez kez Çin'deki vaka ve ölüm sayısını geride bıraktı.

John Hopkins Üniversitesi’nin istatistiklerine göre; dünya çapındaki enfeksiyon sayısı 86 bini aşmış durumda. Bu rakam Çin’de bu sabah itibarıyla 81 bin civarında görülüyor. Çin dışındaki ölümler 3 bin 241, Çin’deki ölümlü vakalar ise 3 bin 208 olarak kayıtlara geçti.

Virüsün merkez üssü olan Çin dışında koronavirüstenen çok etkilenen ülkeler sırasıyla İtalya, İran, İspanya, Fransa ve Güney Kore oldu. İtalya’da ölü sayısı dün 368 artarak 1807’e yükseldi. İran’da koronavirüsten öldüğü tespit edilen 724 kişi bulunuyor. Bu rakam İspanya’da 292, Fransa’da 127, Güney Kore’de ise 75.

KORONAVİRÜS NEDİR?

Koronavirüs hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Koronavirüsün “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Koronavirüs semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve SARS gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı Koronavirüs olduğu biliniyor.

KORONAVİRÜS NASIL YAYILIYOR?

Koronavirüs insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.

KORONAVİRÜS TEDAVİSİ

Koronavirüsün spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor. Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.