Koronavirüste yeni tartışma başladı: Mutasyon salgını bitirir mi?

İngiltere'nin, "Koronavirüs mutasyona uğradı” açıklamasının ardından Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın yaptığı, "Salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı olabilir" değerlendirmesi yeni bir tartışma yarattı.

 

Koronavirüsün mutasyana uğrayarak yok olacağı yönündeki tartışmaya katılan uzmanlar beklentinin virsün öldürücü özelliğinin yok olması yönünde olduğunu belirterek henüz böyle bir kanıt yok değerlendirmesinin yaptı.   Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, 2003 SARS Koronavirüsün, 3-4 ay içinde mutasyona uğrayarak gücünü kaybettiğini hatırlatan, Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "Şimdiki Koronavirüs'teki olası mutasyonlarda böyle bir beklenti var fakat virüslerdeki mutasyonik değişimler iyi yönde olabildiği gibi kötü yönde de olabilir" dedi.

"SAHADA DOĞRULAN DOĞRULANMALI"

Konu ile ilgili başlayan tartışmalara katılan Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Mutasyonlar tamamen rastlantısal olarak ortaya çıkar. Kuralı yoktur ve önceden tahmin edilemezler. Virüsün amacı bizi öldürmek değil. Çünkü konakçı ölünce, virüs de ölür. Mutasyonun sonucu önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Bizim istediğimiz hastalık oluşturma gücünü yitirmesi. Ancak ne yazık ki henüz o yönde bir bulgu yok. Bu nedenle de tedirginlik ve endişe var. Mutasyonun şekli sahada doğrulanmalı" değerlendirmesini yaptı.

"HENÜZ KANIT YOK"

Beklentinin virüsün mutasyona uğrayarak hastalık yapıcı özelliğinin yok olması yönünde olduğunu belirten, Doç. Dr. Sema Kultufan Turan "Mutant virüsün daha az hastalık yaptığına dair henüz kanıt yok. O nedenle ‘Beklenen mutasyon gerçekleşti’ demek ya da tersi bir yorum yapmak için çok erken. Ülkemizde de henüz mutasyona uğrayan virüse rastlanmadı ancak enfekte olanlara bakılarak araştırılıyor" dedi.

"GARANTİSİ YOK"

2003 SARS Koronavirüsün, 3-4 ay içinde mutasyona uğrayarak gücünü kaybettiğini hatırlatan, Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "Şimdiki Koronavirüs'teki olası mutasyonlarda böyle bir beklenti var fakat virüslerdeki mutasyonik değişimler iyi yönde olabildiği gibi kötü yönde de olabilir. Bunun hiçbir garantisi yok. Önümüzdeki aylar virüsün bu özelliğinin olup olmadığını kanıtlayacak" ifadelerini kullandı.

CEYHAN NE DEMİŞTİ?

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şu açıklamalarda bulunmuştu: “Birkaç gündür herkes İngiltere’de ortaya çıkan yeni mutant koronavirüsle (B.1.1.7) ilgili telaş içerisinde. Henüz karamsarlık için bir neden yok. Çünkü; Bulaşıcılığın yüzde 70 arttığı bulgusu şimdilik sadece bir modelleme sonucu. Henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğu bile laboratuvar ve klinik verilerle doğrulanmış değil. Ülkelerin önlem alması doğal, çünkü virüsün özellikleri tam anlaşılıncaya kadar, yani daha bulaştırıcı ve ağır hastalığa neden olmadığı belli oluncaya kadar yayılması önlenmelidir. Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir. Çünkü o mutasyonda virüsün daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir. Ancak istemediğimiz yönde bir mutasyon olursa, zorunlu olarak virüsün yayılmamasına gayret edeceğiz. Sonuç olarak henüz telaşlanacak bir noktada değiliz. Her zamanki gibi dikkatli olmalıyız.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.