İsrailli araştırmacıların geliştirdiği yüz maskesi prototipi ile koronavirüsler gibi patojenlerin imha edilebileceği öğrenildi.
Indepented Türkçe'nin FR24 News'tan aktardığı habere göre, Technion Teknoloji Enstitüsü’nün malzeme bilimi ve mühendislik fakültesinden araştırmacıların geliştirdiği maske, karbon fiber bir iç katman barındırıyor. Maskenin bu katmanda toplanan koronavirüsler gibi patojenleri imha edebildiği aktarıldı.
Karbon fiber tabakanın, yaygın bir akıllı telefon şarj aletiyle sağlanabilen elektrik akımını kullanarak ısındığı ifade edildi.
1 DOLARA SATILMASI PLANLANIYOR
Araştırmacıların cihaz için ABD’de patent başvurusunda bulunduğu ve maskenin ticari olarak yaklaşık 1 dolara satılmasını umduğu aktarıldı.
Standard maskelerin bir kez kullanılacak şekilde, yıprandığında ya da ıslandığında atılacak şekilde tasarlandığı ifade edildi.
Yeniden kullanılabilir türde maskelerin geliştirilmesinin, pandemi boyunca tek kullanımlık maskelerin kullanılmasının artmasıyla oluşabilecek çevresel kirliliği de azaltabileceği belirtildi.
Kendi kendini temizleyen maskenin prototipi, başka bir İsrailli araştırmacının uzaktan kumandalı bir ağız içeren ayrı bir yüz maskesi geliştirmesinin ardından geldi. Bahsi geçen maskenin insanların maskelerini çıkarmadan da restoranlarda yeme ve içmeye devam etmesini sağlayacak şekilde tasarlandığı ifade edildi.