Kötü amaçlı mobil yazılımlar %70 oranında arttı

Türkiye’deki genel mobil kötü amaçlı yazılım saldırıları, benzeri görülmemiş ölçüde %70 oranında arttı. Üstelik bu artış bölgesel ve küresel eğilimin tam tersine karşılık geliyor.

Kaspersky uzmanları, 2021’de Türkiye’deki kötü amaçlı mobil yazılım saldırılarının payındaki %70’lik artışın özel bir durum olduğunu belirtiyorlar. Özellikle dünya çapında mobil kullanıcılara yönelik saldırıların sayısının düştüğü bir ortamda bu durum daha da dikkat çekiyor.

Türkiye’ye yakın diğer ülkelere 2020’de 63 milyon olan saldırı sayısı 2021’de 46 milyon olarak gerçekleşti. Mısır %52 gibi şaşırtıcı bir düşüş yaşadı. %19’luk artışın tespit edildiği Suudi Arabistan ve yüzde %5’lik artışın görüldüğü İspanya’yla karşılaştırıldığında, yüzde 70 düzeyindeki yüksek oran Türkiye’yi mobil kötü amaçlı yazılımların giderek daha fazla hedef aldığı en riskli ülkelerden biri yapıyor.

Uzmanlar, 2021’deki tehlikeli mobil yazılım artışını kısmen bölgedeki dijital alışkanlıkların genel değişimine bağlıyor. 2020’de pandemi sırasında kullanıcılar evden çalışmaya zorlandıkça çeşitli video konferans ve eğlence uygulamalarının kullanımında artış oldu. Saldırı fırsatlarının hacmi ve yaygınlığı arttı. Şimdi durum istikrara kavuşmuş olsa da Türkiye’deki kullanıcılar, mobil cihazların kullanımındaki artışa doğal olarak eşlik eden artan risklerle karşı karşıya kalarak, büyük ölçüde mobil cihazlarına güvenmeye devam etti.

Dahası, siber suçlular, modern güvenlik çözümü tarafından başarıyla etkisiz hale getirilen ana akım tehditlere giderek daha az yatırım yapma eğiliminde. Bunun yerine giderek daha karmaşık hale gelen, kullanıcıların bankacılık ve oyun kimlik bilgilerinin yanı sıra diğer kişisel verileri çalmanın yeni yollarını sunan yeni kötü niyetli yazılımlara daha fazla yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Örneğin, 2021’de Kaspersky dünyada 95 binden fazla yeni mobil bankacılık Truva atı tespit etti, ancak bu tür kötü amaçlı yazılımları kullanan saldırıların sayısı aynı kaldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.