Kovuşturma nedir? Kovuşturma kararı ne anlama gelir?

Kovuşturma, şüpheli hakkında yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafınca kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecini ifade eder. İşte konuya ilişkin detaylar...

KOVUŞTURMA NEDİR?

Kovuşturma, bir ceza yargılaması sürecinde, şüpheli hakkında yapılan soruşturma sonucunda düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle başlayan yargılama evresidir.

KOVUŞTURMA SÜRECİ NASIL BAŞLAR?

Kovuşturma, iddianamenin mahkeme tarafından kabulü ile başlar ve hükmün kesinleşmesine kadar devam eder. Bu süreç, savcılığın hazırladığı iddianamede yer alan fiil ve fail hakkında mahkemede yargılama yapılmasını içerir. Kovuşturma, yalnızca ceza mahkemelerinde ceza davalarına ilişkin olarak yapılan yargılama faaliyetlerini tanımlayan bir ceza muhakemesi hukuku terimidir.

KOVUŞTURMA EVRESİNE GEÇİŞ

Savcılık, soruşturma aşamasında topladığı delillerin dava açmak için "yeterli şüphe" oluşturmadığına karar verirse, "kovuşturmaya yer olmadığına dair karar" verir. Bu durumda, iddianame düzenlenmediği için kovuşturma evresine geçilmez. Ancak, savcılık soruşturma sırasında elde edilen delillerin yeterli şüphe oluşturduğunu düşünürse, bir iddianame düzenler ve ceza davası açar. Mahkemenin bu iddianameyi kabul etmesiyle birlikte kovuşturma süreci resmen başlar.

KOVUŞTURMANIN AMACI

Kovuşturma sürecinin temel amacı, savcılık tarafından belirlenen iddiaların mahkeme tarafından değerlendirilerek şüpheli hakkında nihai bir karar verilmesidir. Bu süreçte, mahkeme delilleri inceler, tanıkları dinler ve savunmaları değerlendirerek hükmü kesinleştirir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.