Köy Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklikler içeren teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenleme, kentsel dönüşüm projelerinden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar pek çok alanda önemli değişiklikler getiriyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜME VERGİ MUAFİYETİ
Yasayla, deprem bölgesinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılan arsa ve arazi teslimleri katma değer vergisinden (KDV) muaf tutulacak. Ayrıca, riskli yapı tespiti yapılan parsellerde belirli bir emsale kadar plan değişikliklerinden değer artış oranı alınmayacak.
KÖYLERDE EK SÜRE TANINDI
Köylerde ikamet eden ve evi bulunmayan gereksinim sahiplerine tahsis edilen taşınmazlarla ilgili düzenleme de yasaya dahil edildi. Taşınmazlar üzerinde bina yapmayan veya taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre verilecek.
İZİNSİZ YAPILAR İÇİN YIKIM YETKİSİ GENİŞLETİLDİ
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde yapılan izinsiz yapılar, tel örgü, çit ve duvar gibi yapıların yıkımı konusunda TOKİ, belediyeler ve il özel idareleri yetkilendirildi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNE İSTİSNA
Yasayla birlikte güneş ve rüzgar enerjisi santralleri, Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un kapsamı dışında bırakıldı. Böylece bu projelerin gerçekleştirilmesi hızlanacak.
YAPI DENETİMİNDE YETKİ BAKANLIKTA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısını belirleme yetkisine sahip olacak. Bu düzenlemeyle denetim süreçlerinde etkinlik artırılması hedefleniyor.
TÜRKİYE ÇEVRE AJANSI’NA YENİ YETKİLER
Türkiye Çevre Ajansı, faaliyetlerini gerçekleştirmek için şirketler kurma ve mevcut şirketlere ortak olma yetkisiyle donatıldı. Bu adımın, çevre projelerinin finansmanı ve yönetimini güçlendirmesi bekleniyor.