Kredi Kartı Borçları 1.6 Trilyon TL’yi Aştı: Batık Borçlar 3 Kat Arttı

Kredi kartı borçları 1.6 trilyon TL'ye yükseldi. Son bir yılda borçlar %100 artarken, batık kredi kartı borçları üç katına çıkarak 42.6 milyar TL'ye ulaştı. Elektronik ve akaryakıt harcamaları azalırken, en yüksek harcamalar market ve gıda sektöründe gerçekleşti.

Kredi kartı borçları 1.6 trilyon liraya ulaştı. Son bir yılda borçlar %100 artarken, batık borçlar üç katına çıkarak 42.6 milyar liraya yükseldi. Vatandaşın satın alma gücü azaldıkça kredi kartı borçları artmaya başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 6 Eylül itibarıyla bankaların bireysel kredi kartı borçları haftalık %0.1 artarak 1.58 trilyon TL'ye ulaştı. Bu borcun 550.6 milyar TL’si taksitli, 1.36 trilyon TL’si taksitsiz borçlardan oluştu.

Bireysel kredilerde yıllık artış %100 seviyesinde gerçekleşirken, bankacılık sektöründe takipteki alacaklar bir önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artarak 257.2 milyar TL'ye yükseldi. Bu alacakların 42.6 milyar TL’si bireysel kredi kartlarından kaynaklanıyor. Batık kredi kartı borcu geçen yılın aynı döneminde 11.6 milyar TL seviyesindeydi. 

Sözcü gazetesine göre, vatandaşın kredi kartlarındaki takipteki borçlar son bir yılda %267 oranında artışla 31 milyar TL arttı. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, banka kartı ve kredi kartı harcamaları geçen hafta %0.6 artarak 324.4 milyar TL’ye yükseldi. Kartlı harcamalar 2 Ağustos'ta 335.8 milyar TL ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Bu tutarın 53.9 milyar TL’si market ve alışveriş merkezi harcamalarına, 21.8 milyar TL’si ise gıda harcamalarına gitti.

Elektronik ve akaryakıt harcamalarında ise azalma kaydedildi. 6 Eylül haftasında eğitim, kırtasiye, ofis malzemeleri, hizmet sektörleri ve yapı malzemeleri harcamalarında belirgin artış yaşanırken, TCMB verilerine göre vergi ve bireysel emeklilik sistemi (BES) ödemelerinde 5.3 milyar TL’lik azalma görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.